Odbacuju navode

OHR: Odluka nije usmjerena protiv jednog naroda

"Izmjene Zakona odnose se na individualnu odgovornost te se unaprijed odbacuje svaka vrsta potencijalnih manipulacija kojim bi se tvrdilo da su zakonodavni amandmani usmjereni protiv jednog od tri naroda", poručili su iz Ureda visokog predstavnika.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2021. u 18:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika odbacuje svaku vrstu potencijalnih manipulacija kojima bi se tvrdilo da su ovi amandmani koje je donio visoki predstavnik Valentin Inzko usmjereni protiv jednog od tri naroda.

"Visoki predstavnik je jasno rekao da njegove intervencije u Krivičnom zakonu nemaju nikakve veze s kolektivnom krivicom, navodeći da su 'Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobri narodi'. Izmjene Zakona se odnose na individualnu odgovornost te se unaprijed odbacuje svaka vrsta potencijalnih manipulacija kojim bi se tvrdilo da su ovi zakonodavni amandmani usmjereni protiv jednog od tri naroda", poručili su iz Ureda visokog predstavnika.

Naime, Ured se oglasio na najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će RS pokrenuti proces disolucije i spriječiti rad institucija BiH (Tužiteljstva, SIPA-e) na teritoriju RS-a nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko proglasio izmjene Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

"Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta", priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close