Polako komšije!

OHR: Nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije u RS-u

U međuvremenu, aktualizirano je pitanje formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji BiH kao odgovora na spomenuti potez NSRS-a,
Vijesti / Politika | 19. 04. 2019. u 21:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika (OHR) smatra da je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS, te poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom.

Stav je to OHR-a istaknut u odgovoru na Fenin upit u povodu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS, koji je u četvrtak usvojio NSRS, a kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

"Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo dužnosnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS", precizira glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić.

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS "da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opći okvirni sporazum za mir".

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, a za taj nacrt je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

U međuvremenu, aktualizirano je pitanje formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji BiH kao odgovora na spomenuti potez NSRS-a, te je u tom kontekstu zazvana izvanredna sjednica Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost, a radi, eventualne, operacionalizacije te inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close