Još jedan mostarski cirkus

Ohaerovanje, tumačenje, moljakanje i tužakanje u Mostaru

''OHR je taj Statut nametnuo i ima puno pravo komentirati i ocijeniti da li je neka odluka u skladu s njim.''
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

OHR je poništio prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara, a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo u kojem je kazao da je ''prisiljen intervenirati kako bi podsjetio gradske vijećnike da će se izbori za gradonačelnika Grada Mostara morati provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naručito u skladu sa stavom 1. člana 36. Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno''.

I krenula je lavina reakcija. Od toga zašto je OHR 'spavao osam godina', zatim do davanja podrške odluci, ali mogle su se pročitati i reakcije o ''ulasku u konfuzno stanje koje može narušiti svu dinamiku u uspostavi izvršne vlasti na razini Grada Mostara''.

Za i protiv, javno i tajno – sjednica u srijedu će pokazati novo izdanje 'cirkusa' za koji se već na početku sjednice dalo naslutiti u što će se pretvoriti.

Izdaja i spavanje

Tako je Koalicija za Mostar 2020 uputila otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH u kojem su naveli kako izražavaju ''duboko žaljenje što se OHR i međunarodna zajednica u Mostaru ponovo stavila na stranu HDZ-a i čini sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat iz HDZ-a''.

''Poznato nam je da Vam je dopis za poništenje zaključka Gradskog vijeća Mostara o javnom glasovanju uputio BH Blok koji je također glasao za taj zaključak, a sada žele tajno glasovanje, kako bi sakrili svoju izdaju, u čemu im Vi nažalost pomažete. Više od 2/3 vijećnika, točnije 31 vijećnik je glasovao za zaključak o javnom glasovanju'', piše koalicija predvođena SDA i navodi kako je OHR-ov Statut ''kada je u pitanju izbor gradonačelnika, potpuno nedefiniran''.

Salem Marić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara je kazao i kako je OHR prespavao osam godina.

''Ovo je za nas veliko iznenađenje, OHR je spavao osam godina i nije se trudi0 da brani Statut koji je nametnuo. Poslije odluke 31. vijećnika, od 35, koji su podržali javno glasovaneje – ne možete tako u demokratiji. Mislim da su ovdje u pitanje neke veće igre OHR-a i međunarodne zajednice. Mislim da ovo pitanje nije zaslužilo reakciju visokog predstavnika, pogotovo imajući na umu od koga je došao upit – BH Bloka. Blok je podržao javno glasovanje i onda se kasnije žale'', istakao je.

Konfuzno stanje i procedure

HDZ je pak mišljena da su u pitanju proceudaralne stvari i da se bespotrebno ulazi u konfuzno stanje.

''Poništavanje prvog izbornog kruga na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća je otvaranje pravnog i političkog vakuuma zbog isključivo proceduralne stvari''.

Odluka o javnom izboru gradonačelnika je, kako kažu, odluka apsolutne većine vijećnika Gradskog vijeća te "bespotrebno ulazimo u konfuzno stanje koje može narušiti svu dinamiku u uspostavi izvršne vlasti na razini Grada Mostara".

Gradski vijećnici će na nastavku konstituirajuće sjednice u srijedu razmotriti pismo Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) i donijeti odluku o nastavku izbora gradonačelnika Grada Mostara'', kazali su iz GO HDZ BiH Mostar.

Javno ili tajno, svejedno je

Naša stranka i njihova vijećnica iz Bh bloka Irma Baralija poručili su da će poštovati Inzkovu odluku, te da je OHR pravni tumač Statuta Grada Mostara.

''Bilo glasanje javno ili tajno mi nemamo problem reći kome dajemo povjerenje jer su naši razlozi jasni, utemeljeni na činjenicama i argumentima. I dalje smatramo da bi gradonačelnica iz BH bloka bila ne samo najkvalificiranija za ovu poziciju nego i politički najbolja opcija za Mostar'', kazala je Baralija u svojoj Facebook objavi.

Iz Naše stranke su poručili još jednom da je Baralija 'najkvalificiranija za tu poziciju (gradonačelnice) ali i najbolja kandidatkinja za Mostar'.

''OHR je pravni tumač Statuta Grada Mostara. OHR je taj Statut nametnuo i ima puno pravo komentirati i ocijeniti da li je neka odluka u skladu s njim. Glasovanje je po njihovom tumačenju moralo biti tajno i mi ćemo to poštovati. Da su odlučili da bude javno, glasovali bismo isto'', priopćili su iz Naše stranke.

Hrvatska republikanska stranka je pak nakon odluke da se poništi prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara, priopćila kako je ova odluka dokaz 'da su bili u pravu'.

''Vraćanje procesa izbora gradonačelnika na početak dokaz je kako ostali vijećnici u gradskom vijeću ne shvaćaju odgovornost uloge koju su dobili i smatraju da su oni svrha samima sebi, a ne u službi građana. Pokazali su u praksi kako ne posjeduju osnovna znanja funkcioniranja i organizacije tijela u kojem djeluju'', navedeno je u priopćenju za javnost Gradskog odbora HRS Mostar.

Religija i multietnički Mostar

A onda se u cijelu paradu odluka, poništenja, glasovanja, laži, obećanja, predviđanja, dokazanih i nedokazanih tvrdnji – uključio i Medžlis islamske zajednice Mostar. U priopćenju za javnost referirali su se na odluku Velibora Milivojevića i njegovu podršku HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Mostara.

Predsjednik Mežlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić rekao je kako će se ova podrška ''odraziti se na buduće procese multietničkog i otvorenog Mostara''

Izrazio je iznenađenje odlukom Milivojevića da je na glasovanju za izbor gradonačelnika Mostara podržao projekte podjele grada i dominacije jednog nad drugim narodima.

Milivojević je izjavio je da priopćenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upućeno prema njemu kao vijećniku sadrži prijetnje i poziv na nasilje, te izrazio žaljenje što su takve riječi došle iz jedne vjerske zajednice.

"Mogu da imaju mišljenje, ali komentari koji nose ovako teške kvalifikacije i opisani riječima koje u sebi nose prijetnju i poziv, kroz određeno negodovanje, na nasilje, u vremenu u kojem živimo je neprimjereno", izjavio je Milivojević, zamjednik predsjednika Gradskog vijeća Mostara.

Do sutra i novog termina za 'predstavu' u Gradskoj vijećnici 'odmorite glavu'.

Kopirati
Drag cursor here to close