Nisu vidjeli, pa ne žele komentirati

OHR i Veleposlanstvo SAD-a ne žele komentirati izmjene Kaznenog zakona

Ne mogu kometirati zakon koji nisu imali priliku pogledati....
Vijesti / Politika | 20. 06. 2018. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom usvajanja izmjena članova Kaznenog zakona FBiH čime su ukinute neke odredbe ovog zakona, N1 je zatražio komentar Ureda visokog predstavnika i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

"Ne možemo kometirati zakon koji nismo imali priliku pogledati. Od ključnog značaja je da u sklopu borbe protiv korupcije političari rade na jačanju, a ne slabljenju bh. institucija i pravosudnih stuktura. Zakonska rješenja moraju poštovati međunarodne i standarde EU, te zadovoljiti obaveze prema UN i zadržati ulogu državnih organa u borbi protiv korupcije", naveli su za N1 iz Veleposlanstva SAD-a.

Sličnog stava su i u Uredu visokog predstavnika.

''OHR nije vidio spomenute amandmane, tako da ih ne možemo komentirati. U svakom slučaju, od ključnog je značaja da Parlament usvaja zakone kojima se borba protiv korupcije osnažuje, a ne slabi'', kazali su iz OHR-a za N1.



Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović smatra "poražavajućom činjenicu da je vladajuća većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izglasala izmjene  Kaznenog zakona FBiH (član 382. KZ-a koji tretira trgovinu utjecajem) i time obesmislila borbu protiv kriminala i korupcije".

''Poražavajuća je činjenica da je vladajuća većina, potpomognuta lažnim ljevičarima (SDP i NS) uspjela obesmisliti svaki vid borbe protiv kriminala i korupcije. Protiv ovako sramno izmijenjenog člana Kraznenog zakona FBiH i ublažavanja njegove istinske pogubnosti po pravedno i zdravo demokratsko društvo, glasovali su jedino zastupnici Demokratske fronte '', ističe Dunović, reagirajući na usvajanje spomenutih zakonskih izmjena.

Istovremeno, poziva građane da budu svjesni porazne politike pojedinih stranaka i korumpiranih pojedinaca.

''Ovim putem želim apelirati na građane BiH da budu svjesni porazne politike koju vode pojedine stranke i korumpirani pojedinci, te da konačno demokratskim putem kazne i odstrane te i takve aktere u političkom životu BiH. Jednakost pred zakonom svih građana i društvo jednakih šansi jedini je ispravan put za opstanak BiH'',poručio je potpredsjednik Dunović, priopćeno je iz njegovog kabineta.

Podsjetimo, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer su više nego uvjerljivo izglasali izmjene pojedinih članova Kaznenog zakona FBiH. Čak 61 zastupnik je to podržao. A glasovalo se o izmjenama odredbi koje regulišu uzimanje mita te zloupotrebu službenog položaja radi ostvarivanja koristi.

Izmjene zakona je predložila zastupnica PDA Elzina Pirić, a podržali su je zastupnici iz SDA, SDP-a, HDZ-a i SBB-a. Zakon je izmijenjen pod izlikom da ga je potrebno uskladiti s normama u europskim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close