Bez jednostranih poteza

OHR: Fokusirati se na traženje rješenja za izmjene Izbornog zakona

Naglasili su da je međunarodna zajednica uključena u ovaj proces kako bi olakšala komunikaciju među političkim strankama, što bi trebalo dovesti do toga da se izborna pravila izmijene na način koji će osigurati implementaciju izbora.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2018. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika (OHR) je, nakon jučerašnje odluke Socijaldemokratske partije (SDP) BiH da se povuče iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, pozvao sve političke stranke u BiH da se u duhu kompromisa fokusiraju na traženje rješenja za izmjene Izbornog zakona, koje bi omogućilo nesmetano održavanje općih izbora.

"Od ključnog je značaja da nadležna organi tijela u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućili neometano provođenje općih izbora 2018. i provedbu izbornih rezultata", istaknuli su izjavi za Fenu iz OHR-a, apelirajući na nadležne organe da se suzdrže od jednostranih poteza koji mogu ugroziti samo provođenje izbora i političku stabilnost zemlje.

Također, naglasili su da je međunarodna zajednica uključena u ovaj proces kako bi olakšala komunikaciju među političkim strankama, što bi trebalo dovesti do toga da se izborna pravila izmijene na način koji će osigurati implementaciju izbora.

Iz SDP-a BiH jučer je priopćeno da su odlučili da se povuku iz dijaloga o izbornom zakonodavstvu zbog toga što su, kako su ustvrdili, Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "spremne blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopće raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora".

 

OSCE apelira na sve stranke da se uključe u dijalog o Izbornom zakonu

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, reagirajući na odluku Socijaldemokratske partije BiH da se povuče iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, apelirala je na sve političke stranke u BiH da se, u duhu kompromisa, uključe u dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close