Dodikov ured

Ograđivanje od Turković

Ibrahim Raisi je bivši šef iranskog pravosuđa. Mnogi Iranci i aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog njegove uloge u masovnim pogubljenjima....
Vijesti / Politika | 05. 08. 2021. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ograđuje od neovlaštenog djelovanja ministra vanjskih poslova u Vijeće ministara Bisere Turković u Teheranu, rekla je Srni savjetnica za vanjsku politiku srpskog člana Predsjedništva Ana Trišić.

Navela je kako Turković kao ministrica ima generalno ovlaštenje da održava kontakt sa svim državama s kojima BiH ima diplomatske odnose, uključujući Iran, ali je morala voditi računa o delikatnosti situacije.

Povodom susreta Turković s novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem za koga postoji zabrinutost zbog njegove uloge u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika tijekom 1980-tih u Iranu, Trišić je istaknula da dužnosnik ranga Turković ne može reći da nije upoznat s kontroverzama i u tom smislu trebala je tražiti konzultacije s Predsjedništvom BiH, ali ona to nije učinila, nego je djelovala na svoju ruku.

"Naš ured ograđuje se od njezinog djelovanja koje ima elemente prekoračenja ovlaštenja i zadržava pravo na pduzimanje odgovarajućih administrativnih i pravnih koraka", rekla je Trišić.

Naglasila je kako je Turković član Vijeća ministara koji ima dugu istoriju neovlaštenog djelovanja i prekoračenja ovlasti, te da vjeruje da će pravni sustav u jednom trenutku konačno reagirati.

Srna navodi kako je ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković razgovarala u utorak, 3. kolovoza, u Teheranu s novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem o unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju suradnje u različitim oblastima.

Ibrahim Raisi je bivši šef iranskog pravosuđa. Mnogi Iranci i aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog njegove uloge u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika tijekom 1980-tih. Iran nikada nije priznao masovna pogubljenja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close