Podrške i pozivanja

Održane sjednice Predsjedništva HDZ-a i HNS-a, zaključci isti

Na sjednicama se raspravljalo o aktualnim političkim temama s naglaskom na lokalne izbore, pa su i zaključci, u priopćenjima poslanim s deset minuta razlike, isti.
Vijesti / Politika | 22. 07. 2020. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora održalo je 13., a Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH svoju 14. sjednicu, u srijedu u središnjici HDZ-a.

Na sjednicama se raspravljalo o aktualnim političkim temama s naglaskom na lokalne izbore, pa su i zaključci, u priopćenjima poslanim s deset minuta razlike, isti.

Iz HNS-a prvotno su zaželjeli brz oporavak predsjedniku Čoviću te skori povratak svakodnevnim poslovnim obvezama. Zbog Čovićevog odsustva, sjednicom stranke je predsjedala njegova zamjenica, Borjana Krišto.

Foto: HNS / Sjednica Predsjedništva HNS-a

Predstavnici Sabora i HDZ-a su pozdravili dogovor i usuglašavanje Priјеdlоga zakona o Proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, u izvornom obliku predlagača odnosno Vijeća ministar i Ministarstva financija i riznice BiH, osvrćući se na aktivnost Predsjedništva BiH u vezi donošenja proračuna.

''Institucija Predsjedništva BiH, ne može nezakonitim intervencijama, bez zakonskog utemeljenja, utjecati na Proračun i mijenjati stavke, na što nas upozorava i Zakon o financiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH. Stoga, pozivamo i partnere u vlasti na dogovor, poštivanje programskih osnova, a posebno poštovanje zakona i procedura'', kazali su iz HNS-a. Iz HDZ-a su dodali da ''stabilno i učinkovito funkcioniranje institucija BiH mora biti zajednički cilj svih parlamentarnih stranaka, a ne predmet dnevno političkih nadmudrivanja''.

Predsjedništvo HNS-a iskazalo je potporu organizaciji i provedbi lokalnih izbora u BiH, posebno zajedništvu i odluci dužnosnika stranaka okupljenih u HNS za zajednički nastup u sredinama gdje je, tvrde, položaj hrvatskog naroda ugrožen.

Potpisivanjem sporazuma o izmjeni izbornih pravila za izbor vijećnika Gradskog vijeća Mostara, navode, obvezali su se pripremiti, te istovremeno održati izbore u Mostaru, isključivo kada i u drugim sredinama lokalne samouprave. Lokalni izbori u BiH se, tvrde, moraju organizirati i održati po visoko učinkovitim EU standardima, transparentno, u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama.

HNS poziva potpisnike političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine, da pristupe realizaciji svih točaka sporazuma, posebice onih koje se odnose na izmjene izbornog zakona u odnosu na Dom naroda i Predsjedništvo BiH, uvažavajući odluku Ustavnog suda U-23/14.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP), nadležna institucija u BiH za provođenje izbora, navode iz HNS-a, mora biti neovisna od političkog utjecaja.

Foto: HNS / Sjednica Predsjedništva HNS-a

''Pozivamo na uspostavu SIP-a u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima. Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. SIP je institucija koja mora jamči transparentnost i demokratski izborni proces te sukladno tomu, mora biti vraćena u zakonske okvire'', poručuju iz Sabora.

Predsjedništvo HDZ BiH kaže kako ''ovakav nelegalni sastav SIP BiH ne može biti jamac demokratskih izbora u skladu s europskim standardima zemalja članica EU.

HDZ BiH podsjeća na poštivanje političkog dogovora oko imenovanja na rukovodeća mjesta na državnoj razini. HDZ, tvrde, neće podržati imenovanje predloženog kandidata za ministra sigurnosti koji se vezuje za još uvijek neriješene ratne zločine.

Iz HNS-a su na to kazali da Predsjedništvo podržava stav Odjela za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora te daje punu potporu Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojna, te osuđuje kandidaturu Selme Cikotića za Ministra sigurnosti BiH.

Rane Hrvata Bugojna, navode, još uvijek su svježe, zbog protjeranih, stotina mučenih i zlostavljanih po logorima, obitelji ubijenih, te onih Hrvata Bugojna za čije se grobove još uvijek ne zna.

Foto: HDZ BiH / Sjednica Predsjedništva HDZ-a

HNS upućuje iskrene zahvale hrvatskom narodu u BiH na potpori i izboru tri zastupnika u XI. izbornoj jedinici. Čestita predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi. Dosadašnja suradnja, tvrde, nastavit će se i u idućem mandatu, kroz jači angažman u izgradnji europske budućnosti Bosne i Hercegovine te ostvarivanju punopravne jednakosti konstitutivnog hrvatskog naroda u BiH.

''Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine čestita na konstituiranju 10. sazivu Hrvatskog sabora. Upućuje čestitke i ranije izabranom predsjedniku Sabora RH, Gordanu Jandrokoviću, kao i zastupnicima iz XI. izborne jedinice na preuzimanju mandata. Vjerujemo da će Sabor RH kao i do sada nastaviti podržavati hrvatski narod u BiH, njegovu konstitutivnost i put BiH prema euroatlantskim integracijama'', kazali su iz HNS-a.

Isto su rekli i iz HDZ-a i dodali: ''Naša suradnja biti će nastavljena kroz konkretne infrastrukturne i kulturne projekte kao i izravnu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini u ostvarenju pune jednakopravnosti i ravnopravnosti  s druga dva konstitutivna naroda.''

Na kraju sjednice Predsjedništvo HDZ BiH uputilo je srdačne pozdrave predsjedniku Čoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close