Sestrinske stranke

Sastanak HDZ-a BiH i HDZ-a RH: Drugi narodi ne smiju Hrvatima birati predstavnike

Održan sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a RH
Vijesti / Politika | 17. 02. 2018. u 17:43 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka - HDZ-a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske na kojemu je bilo riječi o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i suradnji tih stranaka, a sve u svijetlu budućih Općih izbora u BiH, održan je u subotu u Orašju, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Izaslanstva su predvodili predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić.

''Činimo sve unutar HDZ-a BiH i HNS-a da osiguramo protočnost svih pozitivnih ideja, koje dolaze od hrvatskih stranaka i koji smo imali u našoj strategiji kada je u pitanju vanjska politika, kako bi BiH dobila kandidatski status, aktivirala MAP, i s tom vjerom čekamo dolazak krajem veljače i (Jean-Claude) Junckera i (Federica) Mogherini'', kazao je Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka.

Dodao je kako je primarni zadatak usvojiti Izborni zakon u ova dva mjeseca te rasteretiti reformske procese kako bi se uopće mogli implementirati izborni rezultati.

''HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a čvrsto zagovaraju da se odluka Ustavnog suda mora realizirati, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. To nam je preokupacija i oko toga se vode intenzivni razgovori. Do kraja trećeg mjeseca imat ćemo osnove strategije za izbore i imati odgovor svih članica HNS-a oko našeg zajedničkog nastupa '', zaključio je Čović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a RH i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić ustvrdio je kako će sestrinska stranka iz Hrvatske dati maksimalnu potporu svim aktivnostima HDZ-a BiH odnosno Hrvatskom narodnom saboru te svim strankama koje okuplja Hrvatski narodni sabor.

Mora se osigurati da Hrvati u BiH na Općim izborima mogu izabrati svoje legalne i legitimne predstavnike, a ne da im ih biraju predstavnici drugih naroda, kazao je Brkić.

Predsjednik OO HDZ-a BiH Ljubuški i koordinator za suradnju HDZ-a BiH i HDZ-a RH Toni Kraljević ocijenio je kako je današnji radni sastanak u Orašju na tragu je nastavka jačanje međusobne suradnje i uzajamne potpore dviju sestrinskih stranaka te je poslužio i kao još jedna prilika za dodatno upoznavanje i komuniciranje svih aspekata aktualnog političkog trenutka BiH, njezine europske perspektive, s fokusom na rješavanje pitanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close