Kosor

Odnosi BiH i Hrvatske su zaleđeni

Bivša hrvatska premijerka rekla je kako je teško shvatljivo da ne postoji relevantna komunikacija između najviših institucija vlasti dvije države.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2019. u 09:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odnosi između BiH i Hrvatske kao da su već duže vrijeme zaleđeni. Kontakata, susreta, razmjene mišljenja ili rada na zajedničkim projektima nema'', ocijenila je u intervjuu za Dnevni avaz bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Smatra da izbori za Europski parlament nisu tu mnogo promijenili.

''Neobična je, međutim, bila i kampanja, na primjer za Željanu Zovko i izjave kako će njezinim ulaskom u EP i BiH imati predstavnika u EU. Imat će, ali tek kada i BiH postane članica EU. Interesa za to, međutim, nema u EU i to se mora otvoreno reći. Zato bi bilo važno da Hrvatska, kao članica EU koja s BiH ima i najdužu granicu, bude zagovarateljica europskog puta BiH. Kao jamstvo trajnog mira i prosperiteta na ovim prostorima'', kazala je Kosor.


Navodi da je teško shvatljivo da ne postoji relevantna komunikacija između najviših institucija vlasti dvije države.

''No, isto tako valja reći i da otvaranju europskog puta BiH sigurno neće pomoći blokada u formiranju vlasti. Tu bih se vratila svojoj konstataciji o hrabrim ljudima i hrabrim političarima, koji ponesu teret odluka i onda kad te odluke donose pad rejtinga i među vlastitim biračima. Nema napretka i neće ga biti dok su glavni akteri na političkoj sceni ljudi koji se neprekidno okreću unazad, često okovani prošlošću i koji istinski, zapravo, i ne žele naprijed, jer to ne odgovara nekim ili različitim njihovim vlastitim interesima'', izjavila je Kosor za Avaz.

Rekla je kako je nedopustivo da se komunikacija između dvije zemlje svede samo na kontakte s HDZ-om BiH, odnosno s predsjednikom te stranke Draganom Čovićem.

''Samo je Dragan Čović redoviti gost na velikim skupovima i manifestacijama HDZ-a Hrvatske. I nikome ne smeta njegov pakt s Miloradom Dodikom koji slavi ratne zločince koji su nanijeli tako mnogo zla Hrvatima i u Hrvatskoj i u BiH . Ta bliska suradnja između dva HDZ ... ne može biti kompenzacija za tišinu u dijalogu u vezi s rješavanjem mnogih pitanja koja su važna i Hrvatskoj, članici Europske unije, ali i BiH , kojoj želim da to jednoga dana postane'', rekla je Kosor.

Kopirati
Drag cursor here to close