Tko odlučuje?

Odluke stožera pred Ustavnim sudom

''Malo me brine što postoje dijelovi u BiH gdje parlamenti nisu direktno bili uključeni u to i smatram da je to problem'', rekao je predsjednik Ustavnog suda BiH.
Vijesti / Politika | 22. 04. 2020. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U toku smo svih naredbi, odluka, ukaza i, srećom, neke – koje su katastrofalne za ustavni poredak – donesu se pa se povuku vrlo brzo, poput zabrane međusobnih kontakata između općina i lokalnih zajednica. Ljudi su, na svu sreću, shvatili da to nema veze s pameću'', rekao je za Dnevni avaz predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Naime, Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas odlučuje o tome krše li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina usljed epidemije koronavirusa prava građana.

Vlasti u BiH, prema ocjeni Kneževića, za sada postupaju ''dosta odgovorno'', a uvedene mjere donesene su na zakonit način.

''Malo me brine što postoje dijelovi u BiH gdje parlamenti nisu direktno bili uključeni u to i smatram da je to problem, ali samim po sebi ne smatram to nezakonitim, već smatram to nepotrebnim propuštanjem da parlamenti o tome odluče. Republika Srpska je u parlamentu donijela zakon, o kvalitetu i posljedicama će se raspravljati poslije'', kazao je Knežević.

Knežević je ranije rekao kako su imali ''nekoliko apelacija građana'' koji zahtijevaju odluku o mjerama ograničenja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina, koje su podnesene protiv odluka Federalnog stožera civilne zaštite.

Ustavnom sudu podnesena je i apelacija zbog zabrane kretanja među gradovima i općinama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a čini se da će pravosuđe imati pune ruke posla kad su u pitanju neke mjere.

Naime, pojedinci razmišljaju o tužbama zbog stavljanja u karantenu a cijelo naselje Srednja Špionica podiglo je krivičnu prijavu protiv Kriznog stožera Srebrenika navodeći da su mještani, njih nekoliko stotina, bili u nezakonitoj karanteni.

Kopirati
Drag cursor here to close