Nema povlačenja, ali neće raditi!

BiH institucije: Srpski predstavnici neće raditi, ali nema povlačenja

Na novinarsko pitanje na što se odnosi zaključak da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH i da li to znači da se povlače iz ovih institucija, Čubrilović je pojasnio da se ne povlači nitko.
Vijesti / Politika | 26. 07. 2021. u 18:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku lidera parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, održanom u Banjoj Luci povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zaključeno je da predstavnici političih stranaka iz RS-a odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju to neprihvatljivim i ništavnim.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je nakon sastanka izjavio novinarima da je među usvojenim zaključcima i taj da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

''Odbacujemo svako nametanje na razini BiH, te konstatiramo da ne postoji legalni visoki predstavnik, jer nije izabran u skladu s predviđenom procedurom i odbacujemo svaku suradnju s njim'' – naveo je Čubrilović.

Po njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o drugim zajedničkim aktivnostima koje će biti razmatrane u sljedećem razdoblju. Istaknuo je da je ovo proces koji je počeo i koji će trajati.

''Predsjednici stranaka su dogovorili da će putem zastupničkih klubova u proceduru biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o kaznenim zakonima'' - naveo je Čubrilović.

Na novinarsko pitanje na što se odnosi zaključak da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH i da li to znači da se povlače iz ovih institucija, Čubrilović je pojasnio da se ne povlači nitko, nego da su rekli da nema uvjeta za rad u Predsjedništvu, Parlamenarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

''Jednostavno neće raditi, ali nema povlačenja'' - naveo je on.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je pojasnio da to znači konkretno da od sutra srpski politički predstavnici u institucijama BiH neće sudjelovati u radu i neće donositi nikakve odluke do daljnjeg, dok se ovo pitanje ne riješi.

''Iskreno vjerujem i nadam se da će postojati političke zrelosti u BiH da se ovako osjetljivo pitanje nametanja bilo kakvog zakonskog rješenja, pogotovo s ovakvim sadržajem, pokuša riješiti u narednom periodu. Naš je stav svih zajedno da u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamenarnoj skupštini BiH se ne donose više nikakve odluke do daljnjeg. Bilo je dosta teških političkih tema u BiH u prethodnih nekoliko godina, pa se našlo rješenje'' – naveo je Borenović.

Dodao je kako iskreno vjeruje da je moguće naći i za ovo pitanje i da će se to pokušati razriješiti u sljedećem razdoblju.

''Do tada, nema sudjelovanja u donošenju odluka, nema sudjelovanja u radu ovih institucija političkih predstavnika iz RS dok se ne riješi pitanje ovog zakonskog rješenja koje je nametnuto'' - pojasnio je Borenović.

Kopirati
Drag cursor here to close