Bisera odgovara

Odgovor na pitanje o veleposlanici u Pragu: Nivo obrazovanja nije definiran

Vijesti / Politika | 16. 06. 2021. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pitao je na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH ministricu vanjskih poslova Biseru Turković kako je reguliran radno-pravni status osobe imenovane na poziciju veleposlanika BiH u Češkoj Republici.

  / 

Kako kaže Kožul, prema Pravilniku u unutrašnjem ustrojstvu stoji da veleposlanik u Pragu obavlja u pogledu stupnja složenosti najsloženije poslove, te je među posebnim uvjetima definirano da veleposlanik mora imati VSS-VII stupanj stručnosti, to jest završen fakultet.

''S obzirom da je javnosti poznata činjenica da trenutna veleposlanica u Pragu Martina Mlinarević nema VSS, interesira me na koji način ste riješili radni-pravni status. Moje pitanje je staro skoro dvije godine, ali pitanje nepoštivanja zakona Bosne i Hercegovine je uvijek aktualno'', pitao je Kožul.

Ministrica Turković rekla je da, u skladu sa odredbama odluke o imenovanju veleposlanika koja je donesena 2013. godine, Predsjedništvo imenuje, postavlja i opoziva veleposlanike, na prijedlog članova Predsjedništva, a ne Vijeća ministara.

''Jedan od uvjeta da osoba koja se imenuje ima sveučilišnu diplomu ili odgovarajući nivo obrazovanja, stručnosti ili iskustvo. Nije definirano što se podrazumijeva pod odgovarajućem nivoom obrazovanja'', odgovorila je Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close