Rebus za SIP

Odgoditi lokalne izbore ili ne?

Središnje izborno povjerenstvo u odgovoru medijima navodi da prati situaciju, te da će u skladu s razvojem događaja postupati.
Vijesti / Politika | 31. 03. 2020. u 18:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirus zaustavio je svijet s prvim danima 2020. godine, pa je i većina društveno-političkih procesa u Bosni i Hercegovini zaustavljena ili svedena na minimum.

Ove godine u listopadu trebali bi biti održani Lokalni izbori. Trebali, ali nitko nije siguran hoće li se to dogoditi, piše Patria.

Središnje izborno povjerenstvo u odgovoru medijima navodi da prati situaciju, te da će u skladu s razvojem događaja postupati.

"U okviru i uz uvažavanje opće situacije i u skladu s realnim mogućnostima, provodimo sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, uključujući pripremu i raspisivanje Lokalnih izbora 2020. godine. Pored rokova utvrđenih u Izbornom zakonu BiH naša obaveza je da pratimo i aktualnu društvenu situaciju i izvršavamo mjere nadležnih državnih organa. U konzultaciji sa svim relevantnim faktorima, a prije svega s Parlamentarnom skupštinom BiH, Središnje izborno povjerenstvo BiH će na vrijeme donijeti odgovarajuće odluke i o tome obavijestiti sve nadležne organe na svim razinama vlasti i javnost", poručili su ranije iz SIP-a.

Predugi rokovi

Podsjećamo, SIP izbore raspisuje u skladu s Izbornim zakonom BiH 150 dana prije dana izbora. S obzirom na to da je prva nedjelja u listopadu rezervirana za izbore, CIK je dužan u prvom tjednu svibnja raspisati ih.

Izborni proces dodatno opterećuje i još neprovedena presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Baralija protiv BiH” zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Europski sud ostavio je mogućnost Ustavnom sudu da riješi situaciju ukoliko se politički predstavnici ne dogovore.

Hoće li se izbori održati i šta su moguće alternative Patria je pitala predstavnike parlamentarnih stranaka u BiH.

Damir Arnaut (Naša stranka) zastupnik u Zastupničkom domu BiH smatra da trenutno ne postoje razlozi za otkazivanje izbora.

“Trenutno ne postoje razlozi za odgađanje Lokalnih izbora, koji trebaju biti održani za više od pola godine. Bosna i Hercegovina svakako ima preduge izborne rokove. U Velikoj Britaniji izbori se održavaju 4 do 6 tjedana od raspisivanja. Naši rokovi traju punih pet mjeseci i mogu se i trebaju skratiti, na isti ili kraći period kao u Velikoj Britaniji”, rekao je Arnaut za Patriju..

Dodaje da se održavanje izbora se ne smije dovesti u pitanje.

“Izbori su glavni vid i osnovni alat demokratskog društva i bilo kakvo odgađanje u ovom trenutku — kada su ove druge opcije na raspolaganju — bi bilo puki izgovor za opstanak ove vlasti”, smatra Arnaut.

Glavni tajnik SDP-a Elvir Karajbić i zastupnik u Zastupničkom domu FBiH kaže da su rokovi za raspisivanje jasni.

“Ukoliko ova sitacija ne završi prije rokova za raspisivanje izbora onda se izbori trebaju odgoditi. Treba procijeniti, ali ukoliko se ovakva situacija nastavi onda je nemoguće održati izbore”, dodaje Karajbić.

Karajbića smo pitali i trebaju li se rokovi mijenjati, međutim rekao je da to treba prepustiti SIP-u BiH.

Spajanje izbora

Član Glavnog odbora SNSD i zastupnik u Zastupničkom domu BiH Lazar Prodanović kaže da SNSD na organima stranke nije razmatrao ovo pitanje, ali da imajući u vidu pandemiju koronavirusa mala je vjerojatnoća za održavanje Lokalnih izbora prve nedjelje listopada 2020. godine.

“I pod pretpostavkom da se ukupna situacija počne smirivati ostat će određene mjere kojima bi se limitirala mogućnost održavanja Lokalnih izbora. Smatram da je neophodno razmotriti procedure kako bi se zakonski riješila situacija da u izvanrednim okolnostima, koje podrazumijevaju i zarazne bolesti, da bi se izbori mogu pomjeriti u drugi termin i u punoj sigurnosti po zdravlje građana biti održani”, ističe Prodanović.

Dodaje da je nerazumno dugo razdoblje od 150 dana objavljivanja održavanja izbora.

“Ne postoji apsolutno nikakvo opravdanje za to. Ali čak i kad bi se skratio rok nisam siguran da bi se izbori mogli održati u prvoj nedjelji listopada. Ima smisla razmišljati o spajanju izbora iz mnogo razloga. Potrebne su izmjene ne samo zakona, nego i ustava entiteta. Treba doći do rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve i realna. Nije samo problem pitanje previše ranog utvrđivanja datuma izbora, nije problem što ni u proračunu nisu planirana sredstva, jer u ovakvoj situaciji nisam siguran da bi mogli biti održani”, kaže Prodanović za agenciju Patria.

Smatra da bi spajanje izbora bilo dobro iz više razloga.

“I sami troškovi kampanje, neprestanog prisustva političkih stranaka u javnosti da su jedne godine u predizbornoj druge u izbornoj zbog čega fali odlučnosti da ulaze ozbiljno u reformske procese koje nameće ukupna dinamika. Mislim da ništa neće biti isto u BiH kako je bilo prije epidemije”, zaključio je Prodanović.

Ni Demokratska fronta nije zauzela službeni stav o ovom pitanju, a glavni tajnik ove stranke Zlatko Miletić za Patriju kaže: “Mislim da je van pameti, imajući iskustvo zemalja u okruženju i predviđanja situacije za maj kada se izbori raspisuju, na SIP-u BiH je da omogući da izbori budu održani na siguran način”.

“Imajući u vidu predviđanja naučnika iz zdravstvene oblasti da ćemo krajem godine imati istu pandemiju, moj stav je da bi trebalo prolongirati Lokalne izbore i ‘spojiti’ ih s Općim izborima, tako uštedjeti novac i prebaciti ga u zdravstveni sustav ili gospodarskim subjektima, a kad se ispune uvjeti provesti izbore”, dodaje Miletić.

Međutim, Miletić kaže da bi napravio izuzetak kada je u pitanju Mostar.

“S obzirom na to da već više od desetljeće imamo nelegalnu vlast u Mostaru i izbore treba održati po bilo koju cijenu uz sigurnost po građane. Na taj način bi se implementirala Odluka Suda u Strassbourgu”, zaključio je Miletić.

Izborno zakonodavstvo već dugo je proces koji u mnogome koči procese u državi i nižim razinama. Pred Središnjim izbornim povjerenstvom su teške odluke o mnogo toga. Ali, SIPBIH će morati riješiti rebus izbornih pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close