Dom naroda

Odgođeno izjašnjavanje o izmjenama izbornog zakona BiH

Zaključkom je definirano i da naredna sjednica Doma naroda bude održana do kraja mjeseca, odnosno najdalje do 26. travnja.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2018. u 13:02 Fena
Kopirati

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas, nakon rasprave o zahtjevu Zastupničkog doma državnog parlamenta da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda.

Zaključkom, koji je tijekom rasprave predložila predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Dom naroda je odgodio izjašnjenje o zahtjevu Zastupničkog doma državnog parlamenta za razmatranje predloženog zakona po hitnom postupku.

Također zaključak predviđa da Dom naroda zaduži Središnje izborno povjerenstvo BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka dostave mišljenje o predloženom zakonu, svatko iz okvira svoje nadležnosti.

Zaključkom je definirano i da naredna sjednica Doma naroda bude održana do kraja mjeseca, odnosno najdalje do 26. travnja.

Zastupnički dom PSBiH ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera.

Navedeno je da će Središnje izborno povjerenstvo BiH propisati procedure koje omogućavaju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi točan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

Zaključkom je definirano i da sljedeća sjednica Doma naroda bude održana do kraja mjeseca, odnosno najdalje do 26. travnja.

Zovko je pojasnila da je nužno, za ovako važan zakon, imati ova mišljenja.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je kazao kako je danas pred izaslanicima jedan ''izuzetno značajan zakon, kojim se intervenira u vrlo delikatno područje integriteta izbornog procesa''.

''Imajući u vidu činjenicu da je ovaj zakon usvojen u Zastupničkom domu i imajući u vidu činjenicu da su najveće pritužbe na izborni proces u BiH upravo u oblastima koje tretira ovaj zakon, pogotovo na biračkim mjestima i biračkim odborima nakon zatvaranja biračkih mjesta, da se u izbornim ciklusima stalno ponavlja priča o poništenim glasačkim listićima, mislim da smo dobili u ovom prijedlogu zakona solidan pokušaj da se putem skeniranja, putem optičkih čitača, putem biometrijskih čitača otisaka prstiju, putem video-nadzora, ukoliko bi se to primijenilo, u značajnoj mjeri osigura integritet izbornog procesa, pogotovo u ovim osjetljivim točkama'', smatra Genjac.

Dodao je Klub Bošnjaka smatra da su ove izmjene potrebne i nužne, te da će podržati razmatranje predloženog zakona po hitnom postupku i same izmjene.

Izaslanik Mario Karamatić je kazao da ga zanima mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, je li predloženi zakon sukladan Zakonu o zaštiti osobnih podataka?

Izaslanica Zdenka Džambas je, diskutirajući o predloženom zakonu, kazala ''da bi ste pristupili glasovanju, još samo fali rendgen''.

''Znači, morate dati otisak prsta i s tim ulazimo u problem, jer je to privatnost koja ovim zakonom nije uopće zaštićena. Može s tim da manipulira tko kako hoće'', smatra Džambas.

Izaslanik Nebojša Radmanović je kazao da bi predloženi zakon trebalo razmatrati u redovnoj proceduri, te dodao da smo ''svi za korak naprijed''.

Mi smo, dodao je, za transparentnost, za napredak kada je u pitanju izborni proces, ali ne na ovaj način.

Kopirati