Politička kriza

Odgođena sjednica Zastupničkog doma, ulazi li BiH u najveći krizu?

Nameće se pitanje ulazi li BiH u najveću poslijeratnu političku krizu?
Vijesti / Politika | 16. 01. 2019. u 21:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkazana je sjednica Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine. Nema uvjeta za održavanje, odlučio je prošireni Kolegij. Dio stranaka u Federaciji tvrdi da SNSD blokira. Za formiranje traže imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. S druga strana, za imenovanje Tegeltije traži aktivaciju MAP-a. Jedino je jasno da za sada popuštanja nema, pa se nameće i pitanje ulazi li BiH u najveću poslijeratnu političku krizu?

Nema stalnih parlamentarnih komisija na državnom nivou bez imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara i jasne parlamentarne većine, izričiti u SNSD-u. piše N1.

"Bilo kakvo ucjenjivanje, a bilo je takvih ucjenjivanja iz političkih subjekata u Federaciji prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, prilikom izbora Komisije za pripremu izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara i članova, ne može proći bez odgovora iz Republike Srpske", tvrdi Staša Košarac, SNSD.

A pojedine političke stranke u Federaciji, poručuju - ne uvjetuju, ne ucjenjuju, samo traže da budući da predsjedavajući Vijeća poštuje ranije potpisane dogovore i Zakon o obrani BiH u kojem se jasno navodi opredijeljenost k NATO integracijama, što tvrde nije slučaj sa Zoranom Tegeltijom.

"Ja sam postavio pitanje članu Kolegija Nebojši Radmanoviću da li to znači da se tu dovodi u pitanje imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara on mi je eksplicitno rekao: 'Da'. Stav SDA je potpuno jasan, cijenimo da ne treba u istu ravan dovoditi rad Zastupničkog doma s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara, smatramo da je sutrašnja sjednica trebala biti samo nastavak konstituiranja tog Doma", ističe Adil Osmanović, SDA.

Više je nego jasan stav SNSD-a. Nema usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa i aktivacije MAP-a. Milorad Dodik najavio je zatvorske kazne od 3 do 10 godina, onim dužnosnicima koji predstavljaju Republiku Srpsku, a krše odluke Narodne skupštine, među kojima je ona o vojnoj neutralnosti. Državni zastupnik, ujedno i član Vijeća ministara, od čijeg glasa ovisi aktivacija MAP-a, Dragan Mektić, poručuje Dodiku:

"Ne dozvoliti nekome da razmišlja, da iskaže neko svoje razmišljanje mislim da takva diktatura ne postoji u Europi, mislim da neće proći ni ovdje i mislim da je to nažalost zbog nedostatka nekih konkretnih rezultata i konkretnih aktivnosti u životnom smislu, pokazivanje mišića".

No, hoće li ipak članovi Vijeća koji dolaze iz Republike Srpske, Mektić, Šarović i Crnadak, napraviti korak ka NATO savezu, usprkos Odluci o vojnoj neutralnosti i mogućim zatvorskim kaznama?

"Time se sužava prostor za bilo kakvo pojedinačno, osobno tumačenje i rekao bih ocjenjivanje karaktera značaja i podobnosti ovog Dokumenta i u tom smislu ja vodim inicijativu i razgovarat ću s gospodinom Brkićem da ovaj Dokument, obzirom da ima karakter akcionog plana, znači sadrži obaveze različitih nivoa vlasti u procesu približavanja prema NATO-u na svim nivoima i državnom i entitetskim, da se svi izjasne o ovom dokumentu", otkriva MIrko Šarović, SDS.

Teška odluka je na Vijeću ministara koje je u tehničkom mandatu. Jer, dok oni ne usvoje Nacionalni program, SDA i DF neće dati podršku formiranju novog Vijeća. Podrška im stiže i iz SBB-a. A u SDP-u navode:

"Kako sada stvari stoje mogu oni koji su danas ministri praviti i srednjoročne planove za svoje aktivnosti".

O tome da je u isto vrijeme član najužeg Kolegija Zastupničkog doma BiH i predsjedavajući Vijeća ministara, odgovarajući i na Dodikove jučerašnje prozivke u kojima nije navodno mogao da se sjeti Zvizdićevog imena, pa ga nazivao "Onaj" - Zvizdić odgovara:

"Sad bih ja trebao pitati kako se zove predsjedavajući Predsjedništva BiH, kako mu je ono ime, a vi onda kažete Dodik, a ja kažem, aha, Dodik, da. To su male šale političke. Ja nisam svojom voljom u mandatu predsjedavajućeg Vijeća ministara i član Kolegija, tako je to odredio i omogućio zakon izborni i svi drugi zakoni".

I dok političari zbijaju šale jedni s drugima, i nitko ne želi popustiti u svojim zahtjevima - neizvjesno ostaje formiranje Vijeća ministara, održavanje sjednica Zastupničkog doma, formiranje domova naroda, imenovanje Vlade Federacije. Izvjesna je tek gotovo pa apsolutna blokada institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close