Novi zakon

Odbor podržao: Rebalans proračuna FBiH zbog boraca

Među brojnim pravima za demobilirane borce zakon propisuje redovite mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.
Vijesti / Politika | 15. 07. 2019. u 17:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči sutrašnje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak je zasjedao Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku ovog doma radi razmatranja rebalansa ovogodišnjeg proračuna, koji je potrebno donijeti zbog primjene novog zakona o razvojačenim braniteljima. 

‘’Kako je prikazano u rebalansu za implementaciju zakona osigurano je 25 milijuna KM i to od pravosnažnih sudskih presuda i unutarnjom preraspodjelom sredstava u okviru Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata’’, izjavio je medijima predsjednik Odbora Husein Rošić (SDA). 

Član Odbora Dževad Adžem (DF-GS) potvrdio je da je Odbor podržao ovogodišnji rebalans i prijedlog o njegovom izvršenju većinom glasova uz dva suzdržana glasa - članova koji dolaze iz Socijaldemokratske partije BiH. 

‘’Kako bi demobilizirani borci mogli koristiti benefite odnosno financijsku pomoć koju predviđa novi zakon moramo osigurati prohodnost u proračunu’’, naglasio je Adžem. 

Među brojnim pravima za demobilirane borce zakon propisuje redovite mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više. 

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama 

Osim novog zakona o demobiliranim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa proračuna je i potreba planiranja namjene sredstava "klirinškog duga", odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 milijuna KM, a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini. 

Kopirati
Drag cursor here to close