Mjere zabrane

Dudaković neće u pritvor

Žalba Državnog tužiteljstva je odbijena i da je Sud BiH odredio mjere zabrane svim osumnjičenim.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2018. u 16:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH odbio je kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva BiH koju je podnijelo zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem zapovjedniku Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i dvanaestorici ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

Fahrija Karkin, branitelj osumnjičenog Ekrema Dedića, rekao je da je žalba Državnog tužiteljstva odbijena i da je Sud BiH odredio mjere zabrane svim osumnjičenim.

''Ja sam podnio žalbu na neosnovano vođenje postupka, odnosno na nedostajanja osnova sumnje da je
Dedić počinio djelo za koje je osumnjičen'', kazao je Karin.

Tužiteljstvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhićeni po nalogu Tužiteljstvva BiH u petak, 27. travnja. Sud BiH je 29. travnja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Kopirati
Drag cursor here to close