Odbijenica Bećiroviću

Odbijena inicijativa za Mostar

Na sjednici je za prvog zamjenika predsjedavajuće Komisije izabrana je Lidija Bradara, a za drugog zamjenika Amir Fazlić.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na trećoj sjednici Ustanopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamenta BiH odbijena je inicijativa zastupnika Denisa Bećirovića vezana za Mostar.

Bećirovića je tražio da se zaduži Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene relevantnog zakonodavstva s ciljem provođenja presude Europskog suda za ljudska prava po tužbi Irme Baralije protiv države BiH zbog neodržavanja izbora u Gradu Mostaru.

Povjerenstvo je također utvrdilo usaglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Bećirović, ali Povjerenstvo, nije podržalo principe ovog Prijedloga zakona.

Prihvaćen je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH, kao i Izvještaj o zaštiti osobnih podataka u BiH za 2017. godinu.

Nadalje usvojen je i Specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja u BiH, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za zaštitu ljudskih prava BiH.

Povjerenstvo je prihvatilo i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu. Uz ovaj Izvještaj Povjerenstvo je usvojio i prema Domu uputila zaključak u kome se od Vijeća ministara BiH traži dostavljanje informacije o tome koliko je, za posljednjih pet godina, isplaćeno novca iz Proračuna institucija BiH za troškove odvjetnika u kaznenim i drugim postupcima, odnosno za naknade štete zbog boravka u pritvoru osobama lišenih slobode koja su u kaznenom postupku pravosnažno oslobođene optužbe, te koliko je isplaćeno novca na osnovu presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, za naknade zbog povrede člana 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Prihvaćen je i Izvještaj o provođenju Općih izbora i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Članovi Povjerenstva nisu podržali Bećiroviću kojom se zadužuje Vijeće ministara da, najkasnije u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav BiH kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija četiri presude Europskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić/Finci, Azra Zornić, Ilijaz Pilav i Samir Šlaku.

Bećirevićeva inicijativa da se zaduži Vijeće ministara da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi informaciju o usklađivanju nastavnih planova i programa bh. entiteta RS i Srbije, s posebnim osvrtom na usklađenost ovih planova i programa s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Odloženo je izjašnjavanje o delegatskoj Inicijativi Zlatka Miletića, koja glasi: ''U skladu s članom 9. Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, podnosim inicijativu Vijeću ministara – Ministarstvu pravde BiH da, u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Ovu inicijativu podnosim u ime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže Bosne i Hercegovine i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili prijedlog preporuka za izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine koji dostavljam u prilogu ove inicijative''.

Povjerenstvo nije primila k znanju godišnje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2017. i 2018. godinu te ni Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sa dnevnog reda današnje sjednice Komisije skinuti su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o trošarinama u BiH. Predlagač izmjena je Vijeće ministara BiH.

Radi odsustva predlagača, s dnevnog reda sjednice Komisije skinut je i Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, priopćeno je iz Ustavnopravnog povjerenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close