Iz stranke u stranku

Odbijen prijedlog za izmjenu Izbornog zakona: Nešić pričao o preletačima

Od 29 prisutnih zastupnika, za su bila četiri, protiv ih je bilo 18 dok je sedam zastupnika bilo suzdržano.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2021. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine nije usvojen prijedlog zastupnika DNS-a Nenada Nešića da se po hitnoj proceduri razmatraju izmjene Izbornog zakona BiH. U prijedlogu se navodi da mandati koje osvoje kandidati na izborima pripadaju stranci, a ne pojedincu zbog, kako kaže, velikog broja "preletača".

''Prisutan je veliki broj preletača, da ne kažem pogrdnim imenom papaka, koji osvoje mandat na politici i programu jedne političke stranke, a na kraju završe u drugoj političkoj partiji ili osnuju novu političku stranku'', istaknuo je Nešić, prenosi Avaz.

Delkatno pitanje

U raspravu se uključio zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je kazao da misli da bi dobro bilo da se ne radi o hitnosti jer postoji radna skupina za izmjene Izbornog zakona.

''Nisam za žurni postupak, nema potrebe da bočno ulazimo u proces koji se odvija. Ne vidim da remetimo proces koji je pokrenut. Ne mogu podržati žuran postupak'', rekao je Lovrinović.

Zastupnica SDA Alma Čolo složila se sa stavom Lovrinovića te rekla da zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku jer se radi o veoma delikatnom pitanju.

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać obrazložila je da je Izborni zakon prezahtjevna materija da bi se mijenjao po hitnom postupku, ali je i dodala da SNSD nema ništa protiv Nešićevog prijedloga.

Shvatiti grešku

Nešić je, nakon što uvidio da prijedlog neće dobiti potrebnu podršku, istaknuo da u vladajućoj većini ne postoji volja za promjenom Izbornog zakona BiH. Od 29 prisutnih zastupnika, za su bila četiri, protiv ih je bilo 18 dok je sedam zastupnika bilo suzdržano.

''Da malo gledate dalje u budućnost, vi iz SDA i SNSD-a, vidjeli bi da ono što ja danas predlažem je ono što će biti vaš interes u budućnosti. SDA i SNSD poslije izbora 2022. godine čeka veliki broj preletača i vi to znate. I danas dan jedva držite klub na okupu. Ovo je način da zaustavimo političku korupciju. Žao mi je, ali mi je drago, najveći broj preletača 2022. će biti u SNSD-u i SDA. Jedini koji to vjerovatno neće osjetiti je HDZ. Ja ću se smijati 2022, a vi ćete tada shvatiti svoju grešku'', zaključio je Nešić.

Kopirati
Drag cursor here to close