SDA

'Odbijamo Dodikov ultimatum, pozivamo i međunarodnu zajednicu da ne nasjeda'

Iz SDA pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da, kako kažu, ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz ove stranke.

Iz SDA pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da, kako kažu, ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima.

''Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužitelje i suce u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS. Odluka da se povuku strani tužitelji i suci imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva '', ističu iz SDA.

U priopćenju za javnost navodi se da bi ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudaca u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo još radikalniju političku nestabilnosti i pravni kaos, i SDA to neće dopustiti.

''Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu '', priopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close