Naša stranka

'Odabrali su fotelje umjesto dobrobiti čitave FBiH - moraju podnijeti neopozive ostavke'

''Ono što se nameće kao neizbježan zaključak je da su SDA i HDZ sa Novalićem i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobit čitave FBiH'', poručila je.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2020. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzimajući u obzir da se Fadil Novalić, premijer u tehničkom mandatu, i Jelka Miličević, potpredsjednica njegove vlade, terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela kao što su zloupotreba položaja, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga, krivotvorenje službene isprave, kvalificiranje i uništavanje finansijskih izvještaja te nesavjestan rad u službi, neophodno je da svojim ostavkama otvore put ka formiranju nove Vlade i ekonomskom oporavku FBiH, smatra Sabina Ćudić, šefica Kluba zastupnika i zastupnica Naše stranke u zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

''FBiH je trenutno najnefunkcionalnija razina vlasti u čitavoj BiH, čija Vlada je sada već međunarodno poznata po korupcijskim skandalima. Povrh toga, sama Europska komisija je upozorila na nezapamćeno političko uplitanje u sudske procese koji se trenutno vode protiv njenih čelnih ljudi.

Pored očitog nedostatka osjećaja moralne odgovornosti, Novalić i Miličević bi morali barem imati pravnu i političku odgovornost da odstupe sa svojih pozicija. To moraju učiniti zbog nepoštivanja mjera zabrane, ali i zato što je sunovrat ove Vlade proizveo političku krizu u FBiH, gubitak parlamentarne većine i time sposobnosti Vlade da donese neophodne reformske zakone, kao što su Zakon o minimalnoj plati, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

U trenutku kada je na dnevnom redu oba doma Parlamenta FBiH morao biti nacrt proračuna za predstojeću godinu, koja je ključna za početak ekonomskog oporavka svih razina vlasti u FBiH, građani u 2021. godinu ulaze sa Vladom protiv čijih se čelnih ljudi vode najozbiljniji krivični procesi, Vladom koja nema niz ministara i koja nema parlamentarnu većinu, sposobnost kao ni izborni legitimitet.

Ono što se nameće kao neizbježan zaključak je da su SDA i HDZ sa Novalićem i Miličević odabrali fotelje umjesto dobrobit čitave FBiH'', poručila je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close