Tvrdi da nije kriv

Obrana Nasera Orića želi oslobađajuću presudu

“Tvrdim da nisam kriv. Kompletan postupak je zasnovan na iskazu lažnog svjedoka O-1. Kao što pisac neki reče: ‘Vaša sablja, moja glava’”, kazao je Orić.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2018. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića zatražila je donošenje oslobađajuće presude, ističući da Državno tužiteljstvo nije dokazalo njegovu krivnju.

Iznoseći završnu riječ na obnovljenom suđenju, braniteljica Lejla Čović zatražila je da Apelacijsko vijeće oslobodi Orića za sve tri točke optužnice i plaćanja troškova postupka.

“Tvrdim da nisam kriv. Kompletan postupak je zasnovan na iskazu lažnog svjedoka O-1. Kao što pisac neki reče: ‘Vaša sablja, moja glava’”, kazao je Orić.

Braniteljica Čović je istaknula da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo činjenični opis i kvalifikacije djela, priopćio je BIRN.

“Smatramo da se i u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku nije dokazalo ništa, osim da je postojao oružani sukob. Obrana ne pobija nijedan dokaz Tužiteljstva osim iskaza svjedoka O-1. Dokazi Tužiteljstva su suprotni iskazima ovog svjedoka na kojima se zasniva optužnica”, rekla je Čović.

Analizirajući iskaze svjedoka Optužbe i Obrane, Čović je kazala da je O-1 davao oprečne iskaze koji su suprotni drugim dokazima kada je riječ o ubojstvu Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

“Svaki put kada je saslušan, mijenjao je iskaze u bitnim dijelovima”, navela je Čović.

Orića Tužiteljstvo tereti za sva tri ubojstva, dok se sudjelovanje u ubojstvima Miloševića i Savića na teret stavlja i Sabahudinu Muhiću.

Čović je rekla da je O-1 11 puta pravosnažno osuđivan za razna krivična djela među kojima su i teška krađa i lažno prijavljivanje.

Orića, bivšeg zapovjednika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukidanja oslobađajuće presude.

Državno tužiteljstvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude.

Obrana Sabahudina Muhića završnu riječ iznijet će 16. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close