Tegeltija

Obračunavanje: Politički pritisak i javni linč

Tegeltija kaže kako su posljednjih dana izrečene "očigledne, flagrantne i izuzetno opasne političke izjave" usmjerene prema nositeljima pravosudnih funkcija…
Vijesti / Politika | 01. 06. 2020. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni da je od glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić obaviješten da su njoj i njezinom sinu upućene prijetnje koje ugrožavaju njihovu sigurnost.

Tegeltija je istaknuo kako je još sinoć tim povodom razgovarao s ministrom sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudinom Radončićem i zatražio da "odmah budu poduzete sve zakonske mjere u zaštiti glavne tužiteljice i njezine obitelji".

"Ovakve prijetnje i ugrožavanje osobne sigurnosti nositelja pravosudnih funkcija posljedica su političkih etiketiranja i targetiranja glavne tužiteljice i postupajućih tužitelja kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda", upozorio je Tegeltija.

Naveo je kako su posljednjih dana izrečene "očigledne, flagrantne i izuzetno opasne političke izjave" usmjerene prema nositeljima pravosudnih funkcija, posebno prema glavnoj tužiteljici i postupajućim tužiteljima tužiteljstva BiH u vezi s predmetom vezanim za nabavku respiratora u Federaciji BiH.

"Ovakvim izjavama se, ne samo vrši očigledan politički pritisak na pravosudne institucije u pojedinačnom predmetu s ciljem prejudiciranja ishoda krivičnog postupka i ishodovanja određenih odluka, nego i stvara atmosfera javnog linča prema glavnoj tužiteljici i postupajućim tužiteljima u tom krivičnom predmetu", rekao je Tegeltija.

Predsjednik VSTS-a je istaknuo da u demokratskoj zemlji nositelji pravosudnih dužnosti svoj posao moraju obavljati "bez da ih se politički etiketira i targetira kao neprijatelje države ili jednog naroda i na taj način stvara atmosfera javnog linča prema tužiteljima, koja može rezultirati ozbiljnim prijetnjama po osobnu sigurnost njih i njihovih obitelji, kao i u ovom slučaju".

"U demokratskoj zemlji takvo nešto je apsolutno nezamislivo i nedopustivo i zato ponavljam svoj poziv da se odmah prestane s ovakvim izjavama i priopćenjima prema nositeljima pravosudnih funkcija, te zahtjev svim nadležnim institucijama da se hitno istraže sve prijetnje i ugrožavanje bezbjednosti nositelja pravosudnih dužnosti", poručio je Tegeltija.

Uz to, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH rekli su kako ''sve nadležne institucije operativno prate prijetnje koje su upućene glavnoj tužiteljici''.

Kopirati
Drag cursor here to close