Nasilje nad veteranima

Obračun s policijom: Borci pokušali ući u Parlament FBiH

Borci su u zgradu pokušali ući nakon što je došlo do fizičkog obračuna s policijom, a još uvijek čekaju da im se obrati predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2018. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / S mjesta događaja

Grupa demobiliziranih boraca nakon višesatnih prosvjeda u poslijepodnevnim satima je pokušala ući u zgradu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), ali ih je u tome spriječila policija.

Ispred zgrade Federalnog parlamenta situacija je vrlo napeta, a borci skoro cijeli dan iskazuju svoje nezadovoljstvo dok im je policija na suprotnoj strani, piše RadioSarajevo.

Borci su u zgradu pokušali ući nakon što je došlo do fizičkog obračuna s policijom, a još uvijek čekaju da im se obrati predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Borci su pokušali izvršiti pritisak kako bi bila zakazana posebna tematska sjednica Parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o tri zahtjeva boraca, a kako saznaju novinari, jednom borcu je pozlilo te mu je pomoć pružila ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Kako javlja Al Jazeera došlo je do fizičkog obračuna, a nekoliko veterana je dobilo batine, a jednom od veterana je pocijepana i majica. Borce je naljutilo što ih nitko nije primio na razgovor iako se to najavljivalo.

Video: Sukob veterana i specijalaca pred zgradom Parlamenta FBiH

Nakon što je obavljen razgovor, predstavnici demobiliziranih boraca su napustili zgradu. Osiguranje ne dozvoljava kretanje kod ulaza u zgradu, već sve prisutne usmjerava ispred dvorane za sjednice u prizemlju. Došlo je i do žučne rasprave između osiguranja i predsjednika Kluba DF-a u Zastupničkom domu Dženana Džonlagića i zastupnika ove stranke Mahira Mesalića kojem nisu dozvolili da se popne na kat, nakon čega su se vratili ispred dvorane.

Reporter N1 televizije Slaviša Starčević javlja da je nekoliko predstavnika ove populacije ušlo u zgradu, gdje su 20-ak minuta razgovarali sa predstavnicima Federalne uprave policije.

''Razlog okupljanja danas je zato što od Parlamenta zahtijevamo da sazove tematsku sjednicu da bi se izjasnili o naša tri zahtjeva. I ptice na grani već znaju koje su to tačke, nema potrebe da ponavljam. Povodom tih nezadovoljstava mi smo izlazili na protsvjede, bile su i blokade puteva, pa kažu da se obratimo institucijama. Evo mi smo došli da se obratimo instituciji, da od njih tražimo da samo zakažu sjednicu i zamolili bismo parlamentarce da odvoje tri sata svog vremena za nas koji smo odvojili tri-četiri godine. Neka se izjasne ko je uz nas, a ko nije", istaknuo je za Radiosarajevo.ba jedan od sudionika ovih prosvjeda Damir Džafo, bivši borac Armije RBiH iz Gračanice.

Sjednica odgođena

 U pauzi između dviju sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta došlo je do incidenta o čijim detaljima novinari ne mogu saznati mnogo u ovom trenutku.

Kopirati
Drag cursor here to close