Što piše?

Pročitajte prijedlog sporazuma o rotaciji u gradonačelničkoj fotelji Mostara

Prijedlog Bh. bloka inicirao je SDP-ov državni parlamentarac Zukan Helez.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2021. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Nakon velikog odmora, vijećnici sjeli i prekinuli sjednicu!

Bh. blok u Mostaru je predložio strankama zastupljenim u Gradskom vijeću Grada Mostara prijedlog sporazuma o rotiranju na mjestu gradonačelnika. 

Iz HDZ BiH Mostar kazali su kako ovaj prijedlog ''ne dolazi u obzir'', dok druga strana na kojoj su Koalicija za Mostar, Bh. Blok i PMP u ovome vidi jedino rješenje. 

Prijedlog Bh. bloka inicirao je SDP-ov državni parlamentarac Zukan Helez.

Prenosimo sporazum koji je objavio portal Klix.ba u cijelosti:

"U skladu sa Poglavljem II Statuta Grada Mostara i Poglavlja VI. i VII. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara, usaglasili smo se o sljedećem:

Vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ-a, BH Bloka i PMP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara podržat će izbor kandidata Koalicije za Mostar, koji će funkciju gradonačelnika Grada Mostara obavljati najkasnije do 1.5.2022. godine, do kojeg datuma će podnijeti ostavku na funkciju gradonačelnika, o čemu će prije preuzimanja mandata potpisati izjavu kojom se na to obavezuje.

Po podnošenju ostavke iz prethodnog člana, prilikom izbora novog gradonačelnika, vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ-a, BH Bloka i PMP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara će podržati izbor kandidata za gradonačelnika kojeg predloži HDZ i koji će funkciju gradonačelnika obnašati narednih 15 mjeseci, do kada će podnijeti ostavku, o čemu će prije preuzimanja mandata potpisati izjavu kojom se na to obavezuje.

Po podnošenju ostavke iz prethodnog člana, prilikom izbora novog gradonačelnika, vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ, BH Bloka i PMP-a će podržati izbor kandidata za gradonačelnika kojeg predloži BH Blok i koji će funkciju gradonačelnika obnašati do isteka mandata, odnosno do idućih izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Podrške navedene u prethodna tri člana odnose se na sve krugove glasanja", stoji u prijedlogu Bh. bloka čiji je tekst napisala Naša stranka.

Predviđeno je da potpisnici sporazuma budu lideri stranaka koje značajnije sudjeluju u vlasti u Mostaru, a to su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić, Predrag Kojović i Semir Drljević.

Podsjetimo kako se desetominutna stanka koja je zatražena na početku sjednice mostarskog Gradskog vijeća u petak oduljila na sat vremena, a potom je Irma Baralija predložila da se sjednica odgodi do ponedjeljka.

Sljedeća sjednica je zakazana za ponedjeljak, a u drugom krugu izbor je ostao na Mariju Kordiću i Zlatku Guzinu.

Kopirati
Drag cursor here to close