Bit će kaos :)

Objavljena pravila: Kako ćemo na izbore?

Prije početka brojanja glasova površina na kojoj će to biti rađeno mora biti dezinficirana.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2020. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH objavilo je uputstvo o načinu provođenja lokalnih izbora u uvjetima epidemije virusa korona kojim ukazuje da se, prije svega, moraju poštivati postojeće epidemiološke mjere.

SIP je definirao pravila na biračkom mjestu, pravila dan prije izbora i na dan izbora, kako će biti kontroliran red na biračkom popisu, kako zatvoreno biračko mjesto i brojani glasovi, te koje su dužnosti onih koji provode izbore.

Prema tim pravilima, fizička distanca je najmanje 1,5 metara, članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovno i temeljno prati i dezinficirati ruke, adekvatno prikriti usta i nos prilikom kašljanja, prilikom brojanja glasova morat će se često mijenjati zaštitne rukavice i maske.

Preporučljivo je i da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, ako ne postoji dovoljna količina opreme, predsjednik biračkog odbora će odrediti vrstu zaštitne opreme za članove odbora koji su u najčešćem kontaktu s biračima, prostor u kojem se glasuje morat će biti temeljno čišćen i u redovnim intervalima.

Dan prije izbornog dana, predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici u suradnji s nadležnima dužni su da osiguraju dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta.

Na dan izbora treba provjetriti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, izvršiti dezinfekciju biračkih mjesta, osigurati dovoljnu količinu proizvoda za čišćenje prilikom upotrebe javnih toaleta, postaviti stolove i stolice tako da je razmak između njih 1,5 metara, postaviti oznake za kretanje birača uz napomenu da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti onoliko birača koliko ima glasačkih kabina.

Potrebno je, poručuju iz SIP-a, postaviti upozorenja o pridržavanju općih mjera zdravstvene zaštite, obilježiti prilaz biračkom mjestu, odnosno hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i po mogućnosti da se birači usmjeravaju da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga - u slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena da bi se izbjegao fizički kontakt.

Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance u i ispred biračkih mjesta.

"U slučaju kada je birač došao na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme član biračkog odbora zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu upozorit će birača da je dužan da nosi zaštitnu opremu. U slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu ista će mu biti izdana iz zaliha koje je zadužio birački odbor", obrazložili su iz SIP-a.

Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora vršit će beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ako se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasovanja biti detaljno dezinficirana i očišćena.

Biračka mjesta će morati biti provjetravana svakih sat vremena, a prilikom brojanja glasova poštovana fizička distanca.

Prije početka brojanja glasova površina na kojoj će to biti rađeno mora biti dezinficirana.

Kopirati
Drag cursor here to close