(Go west) in the open air

Objavljen sporni Program reformi: Je li to ANP?

Dokument je usvojen na Predsjedništvu BiH 19. studenog uz dogovor da će ga poslati u NATO dan nakon što Parlamentarna skupština BiH izabere kompletano Vijeće ministara.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2019. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO, prva je rečenica u uvodnom dijelu Programa reformi BiH. Dokument je usvojen na Predsjedništvu BiH 19.

Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti, stabilne demokracije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo s NATO, prva je rečenica u uvodnom dijelu Programa reformi BiH.

Dokument je usvojen na Predsjedništvu BiH 19. studenog uz dogovor da će ga poslati u NATO dan nakon što Parlamentarna skupština BiH izabere kompletano Vijeće ministara.

Sve do sada, dokument je bio tajna, a Srpskainfo objavljuje njegov kompletan sadržaj.

EKSKLUZIVNO Srpskainfo prva objavljuje šta piše u PROGRAMU REFORMI BiH (FOTO) | Srpska Info



"Odnosi s NATO se kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme suradnje u kojima sudjeluje BiH. Uključivanje BiH u suvremene ekonomske, europske, političke, i procese sigurnosne suradnje, potvrđuju njenu predanost principima demokracije, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. BiH podnosi NATO-u ovaj dokument "Program reformi Bosne i Hercegovine". BiH je predana poboljšanju odnosa s NATO, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu s prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH – piše u Programu reformi.

Podsjetimo, temeljem odluka svojih tijela vlasti BiH je 2009. zatražila primanje u MAP 2010., i NATO je to odobrio na summitu u Tallinu uz uvjet uknjižbe nepokretne vojne imovine na državu odnosno na Ministarstvo obrane.

"To je trajalo, a potkraj prošle godine saveznici su temeljem dostignutih rezultata... kazali da je vrijeme da BiH dostavi svoj prvi ANP kojim se počinje raditi u okviru MAP-a", kazao je Jusić novinarima zamoljen da objasni sadašnju razinu odnosa BiH s NATO-om.

Ta tema dominira u BiH otkako je tročlano Predsjedništvo prošli tjedan prihvatilo dokument "Program reformi" čime je deblokiran proces uspostave vlasti odnosno novog Vijeća ministara.

Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su se da "Program reformi" bude dostavljen u sjedište NATO-a dan pošto parlament potvrdi imenovanje novog sastava Vijeća ministara, ali su odmah zaredale polemike znači li taj dokument potvrdu aktivacije MAP-a ili ne. 

Je li BiH u MAP-u? Dodikovo tumačenje protivno Komšićevom

 
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se odlučno protivio usvajanju ANP-a pa tako i daljem približavanju BiH članstvu u NATO-u, tvrdi da "Program reformi" ne znači aktiviranje "bilo čega".

Nasuprot njemu, sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da je BiH u MAP-u i da tu činjenicu niša ne može promijeniti.

Sporni dokument nedostupan je javnosti i osim uskog kruga suradnika tri člana Predsjedništva BiH nitko ne zna što u njemu zapravo piše te može li u usvojenom obliku biti prihvatljiv NATO-u.

Doministar obrane Jusić sada tvrdi da političke rasprave ne mogu promijeniti bit.

"Taman da je to samo jedna rečenica (o reformama), to je aktivnost vezana za MAP. Jedino ako bi se povukao zahtjev iz 2009. godine vratili bi se u 'pretpovijesno stanje'", objašnjava Jusić.

Tvrdi da je sporni "Program reformi" zapravo tek dokaz da je u državnom vrhu postignut konsenzus prema ritmu provedbe reformi te je važno jedino da se ti procesi nastave.
 

Tumačenje oružanih snaga

 
Načelnik Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH general Senad Mašović izjavio je da je BiH de facto u MAP-u, a sada samo treba definirati oblike integracijskih procesa koji će se nastaviti.

Mašović kaže da mu je to potvrdio i glavni zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Tod Wolters s kojim je u srijedu razgovarao u Monsu za posjeta glavnom vojnom zapovjedništvu NATO-a (SHAPE).

"Za NATO je prihvatljivo da BiH i kroz 'Program reformi' nastavi integracijske procese", ustvrdio je Mašović i dodao da su političari ti koji trebaju definirati oblik i dinamiku reformskih procesa.

General Gojko Knežević, Mašovićev zamjenik, bio je suzdržan i rekao da bi se vojska trebala koncentrirati na jačanje operativnih sposobnosti, a ostalo prepustiti političarima.

"To nadilazi našu razinu i dotiče političku. Mi ne znamo što je sadržaj programa reformi koji će tek biti dostavljen... Očekujemo da će vrhovno zapovjedništvo dati dalje zadaće", kazao je Knežević.
Kopirati
Drag cursor here to close