'Putevima pobjede'

Obilježeno 25 godina od akcije deblokade istočnog dijela Mostara

“To su bile te bosanske veličine, koji su stavili obranu države BiH ispred svog života”, rekao je uz ostalo Ministar za braniteljska pitanja u Vladi FBIH, Salko Bukvarević
Vijesti / Politika | 30. 06. 2018. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji boračkih udruženja proisteklih iz Armije Republike BiH u subotu je upriličen niz programa kojima se obilježava 25 godina od akcije deblokade istočnog dijela Mostara, te pogibije brigadnog generala Mithada Hujdura Hujke, zapovjednika 41. motorizirane brigade Viteške ARBIH.

Kako je ranije najavljeno, u petak je upriličen obilazak spomen-obilježja u Drežnici, Potocima i u Vrapčićima, a u subotu je najprije u jutarnjim satima odana počast poginulim pripadnicima Armije Republike BiH na Podharemu u Mostaru, prenosi Starmo.ba.

Potom je upriličeno odavanje počasti poginulim pripadnicima ARBiH na mostarskim Šehitlucima.

U izjavi medijima, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerif Špago rekao je kako se obilježava 25 godina od blistavih pobjeda 4. korpusa Armije RBiH, kada je deblokiran Mostar, nakon više od 50 dana blokade, bez struje, vode, dotura hrane... Podsjetio je kako je u toj akciji oslobođen Sjeverni logor, vrlo važno utvrđenje u blokadi Mostara, koje je zaposjedao HVO, kao i cijela Bjelopoljska kotlina...

“Time su se borci iznutra, što je rijetko u povijesti zabilježeno, deblokirali. Znači, vojska koja je bila u potpunom okruženju, zajedno s narodom, sama se deblokirala, bez ičije pomoći”, rekao je Špago, dodajući kako se Armija RBiH borila za slobodu, suverenitet BiH i zajednički život svih građana BiH, koji je doživljavaju kao svoju domovinu.

On je podsjetio da je u tim akcijama izgubljeno oko 40 boraca, a izgubljen je i legendarni zapovjednik Prve mostarske brigade, brigadni general Mithad Hujdur Hujka.

Špago smatra da je 30. lipanj 1993. godine jedan od najznačajnijih datuma u obrambeno-oslobodilačkom ratu, te jedan od najvažnijih datuma u povijesti Mostara i Hercegovine.

Prisutnima se na Šehitlucima obratio predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara, Sead Salčin. Podsjetivši da su za četiri dana trajanja operacije deblokade poginula 42 borca, Salčin je kazao da se već duže vrijeme nameće pitanje da li su se borci borili za ovakav grad Mostar, rekavši da je odgovor neupitan – da nisu, dodajući kako već dugi niz godina “nemamo pravo glasa”, te kako vlast nije uspostavljena “kako treba”.

On je ustvrdio da su borci “poštenom i bespoštednom borbom” osigurali postizanje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, kojima je grad uređen u šest općina i centralnu zonu, ali da je “snagom autoriteta visokog predstavnika, a uz svesrdnu pomoć nekih osoba, koje sigurno nisu bili na fonu naše borbe...” oskrnavljen taj Vašingtonski sporazum, te su ukinute općine, te da se znalo da će ta “rabota” polučiti negativne rezultate.

Ispred Koordinacije boračkih udruženja obratio se i Semir Drljević Lovac, jedan od ratnih zapovjednika 41. motorizirane brigade Viteške. On je podsjetio na okolnosti uoči deblokade, rekavši kako je na primjer brašna za narod i vojsku bilo preostalo za svega dva dana.

“Municije smo imali taman koliko su naši neprijatelji trošili na svadbama”, rekao je Drljević.

On je ustvrdio i kako je način blokade ukazivao na to “što je neprijatelj namjeravao”, odnosno da su “mogli jednostavno dobiti” teritoriju Mostara da su to stvarno željeli, ostavljanjem prolaza, kroz koji bi najprije otišli civili. “Namjera je bila druga, namjera je bila da nas ‘sataru’”, rekao je uz ostalo Drljević, prenosi Starmo.ba.

On je kazao i da je u pregovorima o miru izgubljena Republika BiH, jer je moralo doći do kompromisa, na jedan način kao što je druga strana izgubila ‘Herceg-Bosnu’.

On je upitao i gdje smo danas, dodajući kako “treba biti vješt”, pa preko “brda i dolova” doći od Šehitluka, a rekao je i kako danas imamo “embargo na demokraciju” , odnosno da danas imamo “dva jednopartijska sistema u jednom malom gradu, demokracije nema”.

Ministar za braniteljska pitanja u Vladi FBIH, Salko Bukvarević, obraćajući se prisutnima izrazio je uz ostalo “duboko poštovanje” prema svim narodnim herojima, komandantima, “upravo na mjestu gdje je poginuo naš zapovjednik Hujka, dobitnik ordena za hrabrost i još osam naših zapovjednika, koji su bili narodni zapovjednici i koji su bili na čelu obrane i nikada nisu kazali ‘naprijed’, nego ‘vojsko za mnom’.

“To su bile te bosanske veličine, koji su stavili obranu države BiH ispred svog života”, rekao je uz ostalo ministar Bukvarević.

Potom je upriličen obilazak spomen-obilježja brigadnom generalu Midhadu Hujduru Hujki i suborcima u Sjevernom logoru.

U subotu u 17 sati bit će održan šahovski turnir pod nazivom "Putevima pobjede" u Šahovskom klubu Mostar.

U 17 sati je i marš na ruti Sjeverni logor-Strelište-Marića mahala, dok je u 21 sat kulturno-zabavni program na igralištu Osnovne škole Vrapčići, na kojem učestvuju Dino Memić, Hamza Šantić, Salem Sihirlić, Mustafa Šantić, KUD Bijelo Polje, učenici OŠ Drežnica, OŠ Bijelo Polje i OŠ Vrapčići.

Kopirati
Drag cursor here to close