Špirić

Obavještajni sektor kao vreća buha

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) izjavio je novinarima danas u Sarajevu kako bi volio da nije u pravu kada je govorio da je BiH jedina zemlja u kojoj obavještajni sektor nije pod parlamentarnim nadzorom.

''Kada ne postoji parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom onda je logično da se ovakve stvari javljaju kao zvanične informacije ili kao poluinformacije. Obavještajni sektor vam je kao vreća buha, one negdje moraju grickati, peckati i da ujedati. Ali naprosto stvaranje paralelizama unutar obavještajnog sektora je opasno za BiH, ono je opasno i za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i s Hrvatskom i sa Srbijom i s Crnom Gorom'', kazao je Špirić, komentirajući navode o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika od obavještajnih agencija BiH.

Po njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH mora odrediti povjerenstvo koje će vršiti parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom.

''Nije dobro to što se događa, ako se događa, jer to nanosi štetu i BiH, nanosi štetu i susjedima, a pogotovo nanosi štetu dobroj regionalnoj suradnji'', ocijenio je Špirić.

Smatra kako obavještajni sektor mora biti u funkciji politike koja zagovara dobrosusjedske odnose.

''Ovo što se događa u BiH je kontra pravac od toga što službena politika zagovara'', naveo je Špirić.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović je rekao kako misli da je ovo nešto slično te da se boji da su isti akteri oni koji su bili kad je u pitanju akcija Ušće.

''Siguran sam da je ovo jedan paralelni sustav u obavještajnoj službi koji odudara od onoga što je interes države BiH. Nadam se da će institucije ove zemlje moći prevladati taj problem te poslati poruku i Republici Hrvatskoj da se ne radi o prisluškivanju nikoga iz političkog vrha Hrvatske'', kazao je Ahmetović.

Dodao je kako je siguran da nije bilo razmjene informacija obavještajnih službi Hrvatske i BiH, ali isto tako da ovo nisu informacije SOA-e.

''Ovo su informacije iz BiH od paralelnih, nelegalnih i nelegitimnih struktura koji prave problem zbog ličnih i političkih interesa nekolicine ljudi'', kazao je Ahmetović.

S druge strane, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je, upitan da prokomentira napise o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, izjavio novinarima kako misli da se radi o najobičnijoj politizaciji, pokušaju utjecaja na prilike unutar BiH.

''Obavještajna služba države BiH radi svoj posao u skladu s Ustavom, u skladu sa zakonom i nisam čuo ni jednu primjedbu koja bi takav rad dovela u pitanje'', kazao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close