Sjednica

O vetu Bošnjaka odlučuje Ustavni sud RS-a

To pitanje ide na odlučivanje u Ustavni sud RS, koji treba da donese konačnu odluke o tome odnose li se skupštinski zaključci na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.
Vijesti / Politika | 06. 07. 2020. u 18:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a danas nije podržan veto Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao 20. svibnja.

To pitanje ide na odlučivanje u Ustavni sud RS, koji treba da donese konačnu odluke o tome odnose li se skupštinski zaključci na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se odbacuje Rezolucija Zastupničkog doma o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

Opozicijske srpske stranke i bošnjački zastupnici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali glasanju o zaključcima u parlamentu bh. entiteta RS-a.

U zaključcima koje su predložili klubovi zastupnika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i zastupničke grupe Nezavisni zastupnici, između ostalog, navodi se da Rezolucija "ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS-u".

''Konstatiramo da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćavanje i marginaliziranje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu'', kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 zastupnika.

Zastupnicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

''Narodna skupština poziva sve u BiH da povijesne činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao narod nisu ni postojali tada'', navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima Narodne skupštine RS.

Kopirati
Drag cursor here to close