Odluka Ustavnog suda

O mostarskim izborima u Zastupničkom domu

Dvije sjednice Zastupničkog doma PSBiH, brojne teme na dnevnom redu
Vijesti / Politika | 14. 12. 2017. u 07:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za danas su ponovo najavljene dvije sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te će na prvoj, koja se nastavlja po treći put, između ostaloga biti razmatrana buduća trasa autoputa Sarajevo-Beograd.

Radi se o Deklaraciji o kriterijima za definiranje te trase, koju je predložio dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS), a koja predviđa da ruta ide Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

 Nakon okončanja te sjednice, trebala bi uslijediti nova na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, a Dom naroda, koji je ranije podržao ta rješenja, zatražio je da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

 Kako navode predlagači, tim izmjenama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor zastupnika u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

 ''Razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju se u provođenju Odluke Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine, kao i zadovoljavanje općeg principa demokracije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike'', stoji u obrazloženju.

 Također, zastupnici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

 U dnevni red te sjednice uvrštene su i izmjene seta zakona koji se odnose na trošarine. Te izmjene prethodno je usvojio Dom naroda u oba čitanja i predložio Zastupničkom domu da ga razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

 Te izmjene predložilo je Vijeće ministara, a ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i cesta.

 Usvajanje tog seta zakona značilo bi, tvrde u Vijeću ministara, pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji autocesta i cesta, što bi vodilo ka daljnjem rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

 Izmjene tih zakonskih rješenja ranije su predlagane od Vijeća ministara, ali nikada nisu usvojene jer su opozicione stranka, ali i neke iz vladajuće koalicije na državnoj razini, zamjerale transparentnost trošenja budžetskih sredstava što je sada precizirano.

Radi se o izmjenama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Na dnevnom redu nove sjednice još su i dva prijedloga o izmjenama Zakona o platama, od kojih se jedan odnosi na osiguranje prava na policijski dodatak, a drugi se tiče uvođenja naknada za suce, tužitelje i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

Zastupnici će biti upoznati i s Informacijom o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regiji i Europi koju je pripremila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close