Obećanja

Novogodišnje poruke političara

Međusobne ucjene su na sceni, stoga bi proces formiranja državne i federalne vlasti mogao znatno potrajati.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2018. u 22:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Vijeće ministara BiH

Na kraju godine novogodišnje press konferencije stranaka, prilika su i za nova obećanja iIi pak ponavljanje starih. SDA obećava bolju državu, predstavnici Naroda i Pravde, bolji Kanton Sarajevo, ali šalju i poruke jedni drugima. Tko će s kim u koaliciju i pod kojim uvjetima?

Međusobne ucjene su na sceni, stoga bi proces formiranja državne i federalne vlasti mogao znatno potrajati.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik vrlo jasno kaže, ne zanima ga Bosna i Hercegovina, ali obveza mu je da bude dio vlasti. SNSD je spreman ali koči Federacija.

SDA i BH blok poručuju Dodiku da bez MAP-a, nema ni Vijeća ministara.

U HDZ-u sve procese uvjetuju Izbornim zakonom.

Kako, uz suprotstavljene stavove, do potrebne većine za formiranje najvišeg izvršnog tijela u državi, Vijeća ministara?

"Obveza je svih u BiH da razgovaraju, jer jedino tako ćete neke konflikte preduprijediti, neke stišati i jedino na takav način možete doći do nekog rješenja. Tko će činiti vlast? U ovom trenutku ne znam, nije izvjesno bar tako meni izgleda da će na nivou BiH to biti SNSD i ova grupa zastupnika u Državnom parlamentu koja je oko njih okupljena, HDZ, i SDA", kazao je Željko Komšić, DF.


No, SDA traži i četvrtog partnera. Ruka pružena BH bloku - već je utrnula, kaže Izetbegović. Već pregovara s alternativnim strankama. Ima ih, kaže, da ne iznosi detalje. Opcije su mu još bar kada je riječ o Parlamentu BiH, SBB, Nezavisni blok, PDA. I dok se na državnom nivou kalkulira i trguje, formiranje vlasti u kantonima bez SDA, u SDA nazivaju - neviđenim presedanom."Na kantonalnim nivoima se prave koalicije od šest i više stranaka koje su većinom gubile potporu u odnosu na ranije izborne cikluse a izbjegava se koalirati s pobjedničkom strankom SDA. Ovakav trend se pokušava pojasniti na različite neuvjerljive načine ali je cilj sasvim jasan i proziran, oteti pobjedu ignorirajući volju birača. Biti prvi u koalicijama iako si drugi ili treći na izborima", istakao je Bakir Izetbegović, SDA.

Iz Naroda i pravde, stranke koja je nastala raskolom s SDA, a koja sada čini većinu u Skupštini Kantona Sarajevo Izetbegoviću poručuju:

"Vi znate da u našoj regiji izborni pobjednici ne formiraju vlast, čini mi se u Makedoniji, Sloveniji da je bilo takvih slučajeva i nije prvi put. Izetbegović je bio dio koalicija koje su izbacivale izborne pobjednike s druge strane, prošli put prošetao Dodika čini mi se doveo ga čak u Centralu pa rekao neću, isto to su uradile koalicije s HDZ-om kada su birali Lijanovića", naglasio je Elmedin Konaković, Narod i Pravda.

Iz Naroda i pravde poručuju, da nema pregovora sa SDA niti kada je riječ o federalnom nivou, gdje je situacija i više nego komplicirana. BH blok drži većinu, koju SDA ne priznaje. Brojne su stranke koje su odbile sudjelovati u formiranju Doma naroda dok Ustavni sud BiH ne odluči da li je metoda Središnjeg izbornog povjerenstva o popuni Doma u skladu s Ustavom.

Kopirati
Drag cursor here to close