Jasmina Ćosić Dedović

Novo pravdanje ministarstva vanjskih poslova

MVP BiH je na zahtjev Ministarstva pravde BiH proslijedilo 13. svibnja 2020. godine Veleposlanstvu BiH u Hagu, prijavu kandidature sutkinje Jasmine Ćosić Dedović za izbor suca u Međunarodnom krivičnom sudu.
Vijesti / Politika | 21. 05. 2020. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sud BiH / Jasmine Ćosić Dedović

Vezano za komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kome se navodi, “Neprihvatljiv način da se zloupotrebljavaju procedure i bez suglasnosti svih takvo nešto predlaže – rekao je Dodik, dodavši da nijedan organ nije dao suglasnost za Ćosić-Dedović'', ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je kako je VSTV nedavno donio odluku da gđa Jasmina Ćosić Dedović bude kandidat BiH za suca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, izabranu na osnovu javnog natječaja raspisanog 18. veljače. 2020. godine.

MVP BiH je na zahtjev Ministarstva pravde BiH proslijedilo 13. svibnja 2020. godine Veleposlanstvu BiH u Hagu, prijavu kandidature sutkinje Jasmine Ćosić Dedović za izbor suca u Međunarodnom krivičnom sudu;

Ministarstvo pravde BiH je, uz svoj dopis, dostavilo MVP-u BiH i službenu Odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH o imenovanju gđe. Ćosić Dedović za kandidata BiH za poziciju suca u Međunarodnom krivičnom sudu.

U svom obrazloženju Ministarstvo pravde BiH je, između ostalog, istaklo da je prema Zakonu o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i suradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, definirano da državni organi BiH komuniciraju sa Međunarodnim krivičnim sudom posredstvom Ministarstva pravde BiH, te da je istim zakonom propisano da VSTV BiH provodi postupak izbora sudaca koji se predlažu kao kandidati BiH za imenovanje u Međunarodni krivični sud;

Konsekventno, MVP BiH, u slučaju notifikacije kandidata BiH za poziciju suca u Međunarodnom krivičnom sudu, ima samo ulogu diplomatskog posrednika između nadležnih institucija za izbor kandidata (VSTV-a BIH i Ministarstvo pravde BiH) i Tajništva Ugovornih strana Rimskog statuta, navodi se u priopćenju MVP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close