Solo igrači

Novo pismo o mostu: Bevanda pisao Plenkoviću

Vijesti / Politika | 12. 09. 2017. u 09:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i visokim dužnosnicima Europske unije (EU) u kojem ih obavještava da Vijeće ministara BiH nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta.

Kako se navodi u priopćenju, Bevanda je premijeru Hrvatske i dužnosnicima EU prezentirao činjenice koje se odnose na navode iz pisma predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića, navodeći da se on samoincijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU, iznoseći osobni i stav svoje političke partije, Stranke demokratske akcije (SDA), a nikako stav Vijeća ministara BiH.

Osim hrvatskom premijeru, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara pismo je uputio i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junkeru, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu te šefu Izaslanstva EU u BiH i specijalnom predstavniku EU Larsu-Gunnaru Wigemarku.

''Vezano za činjenicu koja je navedena u pismu da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 49. sjednici, održanoj 5. srpnja, zatražio od Vijeća ministara BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, bitno je istaknuti da Vijeće ministara BiH nije usvojilo ovaj zaključak'', navodi se u pismu Bevande.

U nastavku pisma istaknuto je da je Vijeće ministara BiH na 108. sjednici, održanoj 19. srpnja, jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta te da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

''Zvizdić prilikom slanja pisma nije izvršio niti konzultacije s članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH'', naglasio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, dodavši da je spomenuto pismo upućeno jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te da ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je i to da smatra svojom obvezom da obavijesti Vladu Hrvatske i institucije EU o činjeničnom stanju, jer je jedan dio bh. medija pismo predsjedatelja Zvizdića predstavio kao službeni stav BiH.

Bevanda je izrazio nadu da navedeno pismo, koje "izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između BiH i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i njen put ka članstvu u EU", priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close