Komunikacija s javnošću

Facebook i YouTube: Kakve novosti čekaju mostarske vijećnike?

Sjednice Gradskog vijeća su, navode, otvorene za javnost. Novinari, nevladine i međunarodne organizacije, tvrde, imaju svoja rezervirana mjesta
Vijesti / Politika | 04. 01. 2021. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok je u tijeku podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, za Mostarce povijesnih, izbora za Gradsko vijeće, već je poznato kako bi trebao izgledati rad novog Vijeća.

O komunikaciji s javnošću budućeg saziva Vijeća oglasilo se samo Vijeće i to na svojoj internetskoj stranici. Prvotno su pojasnili kako bi trebala izgledati prva sjednica.

Najstariji vijećnik saziva sjednicu

''Nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH službeno potvrdi mandate gradskih vijećnika Mostara, najstariji vijećnik tradicionalno saziva prvu sjednicu Vijeća, na kojoj se glasuje o radnim tijelima vijeća (Povjerenstvima za izbor i imenovanje), rukovodstvo (Predsjednik i dva zamjenika) i kreće se u izbor Gradonačelnika Mostara iz reda vijećnika'', naveli su.

Razdoblje od izbornog dana, 20. prosinca 2020. pa do službene potvrde mandata od strane SIP-a traje 30 dana. Tek nakon toga se, tvrde, može sazvati prva sjednica na kojoj vijećnici preuzimaju mandate, polažu prisegu i kreću sa izborima radnih tijela, rukovodstva Vijeća i Gradonačelnika.

Mostar dolazi na Facebook

Sve vijesti i najave o aktivnostima Vijeća, radne materijale i izvješća sa sjednica, službene glasnike Grada Mostara u kojima su objavljene odluke donesene na sjednicama Vijeća i ostalo, navode, mogu se pronaći na internet stranici Gradskog vijeća Grada Mostara - www.vijece.mostar.ba.

Na ovoj internet stranici, dodaju, zainteresirani se mogu odlučiti na prijem svih ovih informacija na svoju e-mail adresu putem 'newsletter/e-letak', a ostavljajući svoj broj mobilnog telefona također i na prijem tzv. – 'push notificaton'/obavijesti na zaslonu telefona.

Gradsko vijeće Grada Mostara će putem svoje službene Facebook stranice pružiti brzi uvid u rad Vijeća, za one koji žele da se informiraju u sklopu Facebook okruženja.

Online prijenosi

Sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara se internetski 'live' prenose na službenom YouTube kanalu Vijeća.

Ovaj kanal služi, između ostalog i za distribuciju video sadržaja iz medija o radu Vijeća. Tijekom sjednice, osim na YouTube kanalu, internetski video prijenos će biti omogućen i na zaslonu internet stranice Vijeća.

Sjednice Gradskog vijeća su, navode, otvorene za javnost. Novinari, nevladine i međunarodne organizacije, tvrde, imaju svoja rezervirana mjesta. No ne na prvoj sjednici.

Otvorene za sve, ali…

''Trenutno je aktualna pandemija virusa Covid-19 nametnula ograničenja po ovom pitanju. Konferencijska dvorana u gradskoj Vijećnici ima 70 mjesta, a vijećnika je 35. Poštujući epidemiološke mjere i razmak od dva metra u zatvorenoj prostoriji konferencijska dvorana u ovom trenutku može primiti samo članove Gradskog vijeća. Dok se ovi uvjeti ne promjene, novinari i promatrači mogu pratiti sjednice preko video linka u svečanoj dvorani na prizemlju vijećnice. Po dolasku obvezna je registracija na prijavnici Vijećnice'', stoji u informaciji.

Planirano je, kažu, da sjednice Vijeća počinju i završavaju uvijek u isto vrijeme. Fotografije i tv-kadrove predstavnici medija mogu uzeti prije početka sjednice, dok će Predsjednik vijeća i Gradonačelnik svoje izjave nakon sjednice davati ispred konferencijske dvorane, kada će biti prilike i za pitanja novinara.

Za sve koje zanima rad Vijeća i prisustvo sjednicama, dodaju, bit će osiguran isprintani dnevni red, a radni materijali će biti objavljeni ranije na internet stranici Vijeća i slobodni za preuzimanje.

Uspjeh prošlog desetljeća

U istoj informaciji koju potpisuje savjetnik za komunikacije Gradskog vijeća Mustafa Alendar, navodi se komunikacijski uspjeh mostarskog Vijeća iz prethodnog desetljeća.

''Otvorenost i komunikacijski alati praćenja rada Gradskog vijeća Grada Mostara su 2006. godine dobili nagradu od Fondacije Soroš BiH za najbolju komunikacijsku praksu lokalne uprave u BiH (Connect 35 – Parlanet). Vjerujemo, da će nakon uspostave mostarskog Vijeća, sa aktivnim participiranjem gradskih vijećnika, daljnji razvoj 'Parlaneta' činiti funkcionalnu cjelinu kao koristan alat za praćenje rada i sudjelovanje javnog mnijenja u kreiranju odluka Gradskog vijeća Grada Mostara'', stoji u informaciji objavljenoj dan nakon održavanja izbora u Mostaru, 21. prosinca.

Podsjećamo, pred novim sazivom Vijeća trebala bi se naći i nova komunikacijska strategija mostarske Gradske uprave. Kako je bilo planirano da komunicira Grad Mostar u godinama iza nas pročitajte na poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close