Oni tuku...

Novinar optužuje (i) Dodika, Dodik se brani: Vlast ne stoji iza ovog

I svi drugi novinari će, dodao je Dodik, imati zaštitu od mogućih problema ove vrste.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2018. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odbacio je bilo kakvu mogućnost da iza napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića stoji vlast u ovom bh. entitetu.

Posjetio je, kaže, Kovačevića u banjalučkoj bolnici, prethodno ga kontaktirajući telefonom.

''U razgovoru s Kovačevićem sam rekao da odbacujem bilo kakvu mogućnost da iza ovog stoji vlast RS-a. Drago mi je da je i on sam rekao da to razumije i da i ne misli da je na toj strani krivac. Ponudio sam, ako smatra da je neophodno, da se dodatno zaštiti on i njegova obitelj, da dodatno angažiramo policiju'', rekao je Dodik novinarima u Banja Luci

I svi drugi novinari će, dodao je, imati zaštitu od mogućih problema ove vrste.

Dodik je osudio napad na Kovačevića i dodao da zahtjeva od policije da zaštiti sve građane, a posebno novinare od bilo kakvih pritisaka, a posebno od fizičkih napada.

Jedan broj novinara danas se u znak podrške Kovačeviću okupio u blizini Palate RS-a, gdje je sjedište predsjednika.

Istodobno, objavljeno je kako se Kovačević odbio slikati s Dodikom rekavši kako Ne želi da se ta fotografija koristi za ''vađenje štete'', niti za opravdavanje režima za brutalan napad, koji je posljedica lažnih optužbi vrha vlasti na račun novinara koji kritički pišu o njima.

Kovačević je tražio od Dodika da ne objavljuje da ga je posjetio, ali mu je ovaj odgovorio da on to mora učiniti na press-konferenciji.

''Rekao sam mu da on snosi krivicu za ambijent koji je stvoren, jer targetira novinare; Stvoren je ambijent u kojem se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji i premlaćuju metalnim šipkama'', rekao je Kovačević.

Video: Vlado Đajić nakon posjete Vladimiru Kovačeviću

Reagirao i OSCE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Bruce G. Berton, oštro su osudili brutalni fizički napad na novinara Kovačevića.

''Oštro osuđujem brutalni napad na novinara Kovačevića. Negativnoj retorici usmjerenoj protiv medija mora doći kraj, kako bi se spriječili novi napadi na novinare. Pozivam vlasti u BiH da hitno istraže ovaj napad i odgovorne izvedu pred lice pravde'', rekao je Désir.

Berton je rekao kako je Misija OSCE-a u BiH više puta je javno govorila o negativnoj retorici i atmosferi u BiH, koja je posebno izražena u izbornoj godini, što novinarima u velikoj mjeri otežava obavljanje njihove veoma važne funkcije, o čemu svjedoči i niz nedavnih napada.

''Pozivamo nadležne vlasti da osiguraju novinarima rad u sigurnim uvjetima. Oni moraju imati mogućnost da obavljaju svoj posao u okruženju bez zastrašivanja i prijetnji, bilo verbalne ili fizičke prirode'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close