Čeka se odluka

Novi referendum u Republici Srpskoj 19. studenog?

Vijesti / Politika | 28. 09. 2017. u 10:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o referendumu u Republici Srpskoj (RS) o Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, koja je 20. rujna objavljena u “Službenom glasniku RS-a”, stupa na snagu i počeo je teći rok za njegovo održavanje.

Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

To znači da bi referendum u RS-u trebao biti održan u nedjelju, 19. studenog, ukoliko odluku ne suspendira Narodna skupština RS-a, kako je to najavio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Referendumsko pitanje o kojem bi se građani RS-a trebali izjasniti glasi: “Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS-a”.

Uz odluku o referendumu u "Službenom glasniku RS-a“ je 20. rujna objavljen i skupštinski zaključak u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u kojem se kaže da, entitetski parlament, shodno Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, zadužuje Povjerenstvo za izbor i imenovanje da pripremi prijedlog odluke o imenovanju Republičke komisije za provođenje referenduma.

Narodna skupština RS-a je sjednici 15. srpnja 2015. donijela odluku o raspisivanju ovog referenduma, ali ona sve do 20. rujna ove godine nije bila objavljena u "Službenom glasniku RS-a“, što je kritizirala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulirao referendumom.

On je, međutim, naveo da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH nije trajno odustajanje, a ostat će na Narodnoj skupštini i institucijama da to pitanje ponovo problematiziraju i ukoliko se, kako je kazao, ne bude poštovao Ustav i Daytonski sporazum.

Dodao je i da će za neku eventualnu sljedeću odluku o referendumu trebati konsenzus, a da opozicija ne podržava izjašnjavanje građana o ovom pitanju.

Odluku o suspenziji trebalo bi, kazao je, usvojiti na jednoj od sljedećih sjednica Narodne skupštine, a zasad nije zakazan točan termin.

Veleposlanica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack nedavno je naglasila da referendum mora biti otkazan, ne samo suspendiran ili privremeno obustavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close