''Država je složena''

Novalić se pravda za nenabavku cjepiva: Pokušavamo preko tri kanala

Novalić je činjenicu nenabavljanja cjepiva pravdao činjenicom kako je država složena, a stranci to ne razumiju.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2021. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, odgovarajući na izaslanička pitanja tijekom današnje sjednice Doma naroda, obrazložio je da se Federacija BiH prvobitno usredsredila na četiri kanala u željenoj nabavci cjepiva, od kojih je prvi, američki, odbačen budući da je traženo da proces vodi isključivo država.

U jednom od preostala tri kanala, za nabavku ruskog Sputnjik V cjepiva, Federacija se udružila s Kantonom Sarajevo za zajedničku nabavku, pri čemu je Kanton projekt-menadžer, a Federacija osigurava glavnu financijsku konstrukciju.

Za drugi kanal, nabavke cjepiva Astrazeneca, za šta je bio potreban i ugovor s indijskim premijerom, jer je Indija najmasovniji proizvođač, prošlog četvrtka je otvoren, a sutra se zatvara poziv veletrgovcima.

U trećem kanalu, prema kineskoj kompaniji Sinopharm, predstoji ugovor nakon što je proceduralno završeno  pet od šest postavljenih uvjeta. 

U svim kanalima, naredni korak je potpisivanje ugovora, kazao je premijer objašnjavajući prethodno da su komunikacije ostvarivane putem veleposlanstava i da je partnerima pritom trebalo objašnjavati poziciju entiteta u kompleksnoj strukturi Bosne i Hercegovine budući da u ovom poslu prepoznaju države kao nivoe.

Federalna vlada se usredsredila na navedena tri kanala, a ostali su otvoreni i kanali za nabavku preko tzv. tercijarnih tržišta, naveo je također premijer.

Na sjednici Doma naroda predstoji predlaganje i usvajanje zaključaka povodom ove tačke dnevnog reda.

Kopirati
Drag cursor here to close