Žuljević

Novalić pozvan da uskladi laganje

Žuljević se, naime, oglasio povodom nedavnih istupa savjetnika u Vladi FBiH Zlatka Hurtića, i medijskih istupa premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra rudarstva, energije i industrije Nermina Džindića.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2017. u 14:21 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrhuncu bahatosti je javnost svjedočila u emisiji FTV-a Mreža, u prilogu o javnim poduzećima UNIS-Group i PRETIS i ugovorima koje su ove javne firme potpisivale s privatnim Novalićevim poduzećima'', naveo je Aner Žuljević, izaslanik Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Žuljević se, naime, oglasio povodom nedavnih istupa savjetnika u Vladi FBiH Zlatka Hurtića, i medijskih istupa premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra rudarstva, energije i industrije  Nermina Džindića.

Pozvao ih je da, bar ''kad štite svoje talove, usklade zajedničko laganje''.

''U suprotnom, premijer Novalić će u potpunosti 'zabetonirati' poziciju tragikomičnog dvorskog zabavljača u drami apsurda, koju građanima već tri godine režira SDA i njena Vlada. Naime, nakon što je Federalno ministarstvo financija 9. listopada 'počastilo' javnost informacijom da je tog dana objavljen Javni poziv za zaduženje od 20 milijuna KM kroz trezorske zapise, sljedećeg dana se u javnosti ukazao Zlatko Hurtić, tzv. vanjski suradnik Vlade FBiH, koji nam je objasnio da je Vlada dug stavila pod kontrolu i da nema potrebe za novim zaduženjima?!'', navodi Žuljević i dodaje kako smo u proteklim danima u izjavama aktualne vlasti imali promociju suficita proračuna FBiH, ''što je kao laž trajalo taman dok Ured za reviziju svojim nalazom nije potvrdio kako se radi o još jednoj, u nizu, manipulacija aktualne vlasti''.

''Novalić je u emisiji FTV-a izjavio da želi smijeniti direktora UNIS-a, jer to Vlada radi svuda gdje ne mogu 'ovladati direktorom'! Konačno, na novinarski upit da li je suvlasnik firme Termo Metal Resist koja posluje sa PRETIS-om, Novalić je odlučno rekao da ne posluju sa PRETIS-om putem višemilijunskih ugovora. S druge strane njegov poslovni partner, suvlasnik Termo Metal Resista, odnosno federalni ministar rudarstva, energije i industrije Nermin Džindić, na upit da li njihova privatna firma ima ugovor sa PRETIS-om, odgovara sa 'da''!'', navodi Žuljević i dodaje kako nevjerojatno zvuči, ali je očigledno istina, ''da dvije ključne osobe u Federaciji svoje javne pozicije tako bahato, očigledno i nedvosmisleno stavljaju u službu privatnog interesa''.

''Sve navedeno samo potvrđuje koliko nam je neophodno hitno zakonsko rješenje po pitanju sukoba interesa, a iskreno se nadam da će nadležne institucije raditi svoj posao, kada je u pitanju ovakva zloupotreba javnog položaja'', navodi Žuljević.

Kopirati
Drag cursor here to close