Završena sjednica Zastupničkog doma

Novalić povukao izvještaj o radu FMUP-a i stanju sigurnosti

Završena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH
Vijesti / Politika | 10. 04. 2019. u 19:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na drugoj današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, odobrene su odluke o prihvaćanju zaduženja na osnovu dva ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj.

Prvi ugovor se odnosi na realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, a drugi na realizaciju projekta Koridor 5-C, treći dio.

Iz najavljenog dnevnog reda ove sjednice je povučen Prijedlog zakona o zaštiti okoliša, na prijedlog Federalnog ministarstva turizma i okoliša.

Premijer FBiH Fadil Novalić povukao je i kandidirane izvještaje o radu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova te informacije o stanju sigurnosti FBiH za 2015., 2016., 2017. i prvo polugodište 2018. godine.

Ovom premijerovom intervencijom je prekinuta prethodna duža rasprava zastupnika, koja je uslijedila nakon što je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara predložio da se, zbog njegove spriječenosti da nazoči ovoj sjednici, odgodi razmatranje navedenih akata.

Parlamentarna komisija za sigurnost smatrala je da raspravu ne treba odgađati.

Ta komisija je u izvještaju s njene jučerašnje sjednice zamjerila da ponuđene informacije o sigurnosnom stanju, osim statističkih podataka na osnovu četiri parametra - kriminaliteta, javnog reda i mira, saobraćaja i aktivnosti policije, ne sadrže pokazatelje na osnovu kojih bi bilo moguće predviđati, a samim tim i sprečavati neželjene događaje koji potencijalno mogu ugrožavati sigurnost.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić predložio je da Zastupnički dom izrazi najoštriji prosvjed zbog toga što, kako je naveo, ministar Čampara opstruira informiranje Doma o radu Ministarstva unutarnjih poslova i stanju sigurnosti u FBiH.

O Čengićevom prijedlogu je glasovano, ali nije dobio većinsku podršku.

Nakon toga je današnje zasjedanje Doma okončano.

Bila je ovo druga današnja sjednica, nakon prethodne tematske na kojoj je odobrena inicijativa Udruženja poslodavaca FBiH o donošenju seta zakona za rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH. Federalna vlada je zadužena da u parlamentarnu proceduru uputi set tih akata u roku od 60 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close