Pred zastupnicima

Novalić o rekordima

Online zasjedanje tehnički je zahtjevno budući da je zastupnički dom brojno tijelo sa 98 članova.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2020. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj 12. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izvještaj o radu Vlade FBiH podnio je i premijer Fadil Novalić.

Rekao je kako je urađeno je 70 zakona, od čega je 44 usvojene na vladi, 37 pravilnika i dvije strategije.

"Vlada FBiH je usvojila i socio-ekonmkse reforme za razdoblje od 2020. do 2022. godina, a trenutno smo u izradi akcijskog plana za njegovu realizaciju", kazao je Novalić te je naveo neke od najznačajnijih zakonskih rješenja koji su obilježili rad Vlade u prošloj godini.

Naveo je i konkretne brojeve ostvarenog ekonomskog rasta.

"Ekonomija u FBiH ostvarila je realni rast od 2,3 posto i nominalni rast od pet posto BDP i dosegla obim od 23 milijarde ili 10.564 KM po stanovniku. Ovo nas svrstava blizu sredine srednje razvijenih zemalja", kazao je premijer te kazao da je rast reflektiran i rastom prihoda od izravnih poreza.

Kazao je kako se i broj zaposlenih povećao u prošloj godini za više od 10 tisuća i dosegao rekordnu razinu 535.979, a da se stopa nezaposlenosti smanjila s 19,2 na 18,4 posto, objavio je Klix.

Izvještaj o radu Vlade FBiH komentirala je Sabina Ćudić rekavši da je to plagijat a to je dokazala na dijelu Izvještaja u kojem se govori o radu Federalnog ministarstva obrazovanje i nauke.

''Ministarstvo obrazovanja navelo je da je svoje planove ispunilo sto posto. Ako ćemo suditi po ovom izvještaju, mi smo zemlja sa najboljim rezultatima djece u standardiziranim testovima, sa najvećom uključenošću marginaliziranih grupa, s najvećim stupnjem razvoja visokog obrazovanja... Pri tome izvještaj o radu ovog ministarstva je identičan izvještajima iz 2018. i 2017. godine. Prepreke s kojima su se susretali su prepisane, ciljevi su prepisani, naučene lekcije iz proteklog perioda također itd. Ministarstvo kao da se doslovno vodilo onom floskulom o obrazovanju kako je ponavljanje majka znanja'', rekla je Ćudić.

Sjednicu iz sjedišta Federalnog parlamenta, vodi predsjedavajući tog doma Mirsad Zaimović, a online zasjedanje tehnički je zahtjevno budući da je zastupnički dom brojno tijelo sa 98 članova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close