Pojavni efekti

Novalić o blagoj greški i najmanjoj plaći

Novalić nije htio govoriti o slučaju respiratori koji se vodi pred Sudom BiH i u kojem je on jedan od osumnjičenih, i kazao je da će o refleksijama na ovu vladu i SDA govoriti po okončanju slučaja.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2021. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Imamo više pojavnih efekata u društvu, od kojih je onaj koji nas najviše zabrinjava 'politička kriza' koja je eskalirala ove godine i postavila za nas nove zadatke i izazove", kazao je za BHRT premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Kaže da se nada da je rješenje blizu te da je jedina pozitivna stvar u Federaciji rast ekonomije.

Najbolji rast

"Ovo je najbolji rast od kako mjerimo u Federaciji. Taj rast Bruto društvenog proizvoda vjerojatno će biti oko pet posto i do sada nismo nikada imali takav rast", rekao je te najavio i uredbu o najnižoj plaći koja bi u ovom entitetu trebala biti 550 KM.

Novalić je komentirao i najavljena poskupljenja struje.

"Mi smo se opredijelili kao društvo da idemo u zajednicu država koje preferiraju slobodno tržište. To podrazumijeva i usvajanje zakona koji će omogućiti takvo tržište. Tako je i sa strujom. Struja je na slobodnom tržištu, prihvatili smo to i moramo igrati po tim pravilima. Takvi su i naši zakoni koji kaže da je ovo tržišna opskrba. Struja je poskupila četiri do pet puta na svjetskim tržištima, a mi smo dužni pratiti svjetska tržišta. U našim zakonima i u formuli izračuna cijene, mi smo se obvezali da nećemo praviti tržišnu deformaciju nego ćemo pratiti to tržište. Eh to tržište je tako eskaliralo da ga mi ne možemo pratiti", rekao je Novalić.

Rekao je i kako nismo bogata zemlja.

"Naša privreda ni naši stanovnici nisu bogati, i mi naravno kao država moramo intervenirati'', rekao je.

Rudari i vrh ledenog brijega

Naveo je i kako su prosvjedi rudara ''vrh ledenog brijega koji se stvara 25 godina, a možda čak i duže, naslijeđenih problema u rudarstvu iz daleke prošlosti''.

Video: Aktuelni intervju: Fadil Novalić - 29.12.2021.

''Nema u rudnicima zapošljavanja. Ne zato što je situacija sa tržištem električne energija iz uglja takva kakva jeste, nego zato što imamo višak i to značajan višak uposlenih u rudnicima. Nemamo efikasnost'', rekao je.

Novalić nije htio govoriti o slučaju respiratori koji se vodi pred Sudom BiH i u kojem je on jedan od osumnjičenih, i kazao je da će o refleksijama na ovu vladu i SDA govoriti po okončanju slučaja.

"Kada bude presuda u tom slučaju možemo reći da li je to bilo opravdano. Meni je to važno: Da li je bilo sve to pravdano ili nije tako da ćemo o tome nakon procesa", rekao je.

Dohodak i doprinosi

Premijer je kazao kako je donošenje Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima ''jedna blaga pogreška vlade u protekloj godini''.

Na pitanje hoće li se najniža plaća u Federaciji povećati na 700 KM Novalić je kazao da će se to desiti samo ako se donesu Zakoni o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

"Ja sam u toj najavi rekao da će to biti vezano za usvajanje ovih zakona. Međutim da, zaista predugo stojimo na minimalnoj plaći i da ona nije društveno prihvatljiva mi smo uradili Uredbu i bit će usvojena za par dana. Uredbu u minimalnoj plaći u uvjetima da ne budu usvojena ova dva zakona, ali onda to više ne može biti 700 maraka, jer tih 700 maraka računato s novim zakonom gdje mi spuštamo obveze da bi se mogla povećati plaća. I to će biti svakako negdje oko 550 KM po postojećem zakonu i to će važiti od 1. siječnja'', rekao je.

O korona virusu i alergiji na zatvaranje

"Djelovanje koronavirusa je bilo vezano za neke naše rigorozne mjere na početku pandemije, 27 tisuća izgubljenih radnih mjesta, zatvorili stanovništvo i pokazalo se da stanovništvo, koje je skoro bilo u ratu i bilo također zatvoreno, je alergično na te stvari. Mnogo puta smo govorili da nećemo govoriti o lockdownu. To je razlog što ne idemo u rigorozne mjere."

Kopirati
Drag cursor here to close