Ekonomija pati

Novalić: 'Nećemo više uvoditi restriktivne mjere'

''Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo što rade razvijene zemlje'', naglasio je Novalić.
Vijesti / Politika | 05. 08. 2020. u 17:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjere koje su bile na snazi od polovice ožujka do kraja svibnja pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

''Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati'', rekao je Novalić.

''Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo što rade razvijene zemlje'', naglasio je Novalić.

Smatra da posljedice koronavirusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj sektor.

''Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U rujnu ćemo najvjerojatnije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20, 30 milijuna KM turistički sektor. U budućem razdoblju prijevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti'', rekao je Novalić, dodajući da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Video: Novalić: Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata

Uspoređujući razdoblje za vrijeme restriktivnih mjera i poslije naveo je da je od 16. ožujka do 29. svibnja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih. U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih je 3.950.

Naglasio je da su i ekonomske posljedice vidljive, tako da su u travnju prihodi bili manji za 13,3 posto. U svibnju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog koronavirusa, a u lipnju 7,2 posto.

 
Kopirati
Drag cursor here to close