Borba protiv virusa

Novalić narodu: Imamo potencijala, a tu je i milijarda KM

Federalni premijer poručio je stanovništvu da ovaj entitet ima dovoljno resursa da prebrodi krizu i da postoje značajne robne rezerve.
Vijesti / Politika | 20. 03. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Garantujemo građanima da imamo potencijala da izađemo iz ove krize. S mjerama smo počeli već u ponedjeljak. Centar interesa je zdravstvo, ali tu je i ekonomski segment'', rekao je u Dnevniku Federalne televizije premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Izjavio je da će zdravstvene ustanove imati financijsku i svaku drugu pomoć u borbi protiv virusa korona, ali da su već otpočele i gospodarske mjere, poput moratorija na plaćanje kredita u sljedeća tri mjeseca za fizička i pravna lica koje su uvele banke.

Prema njegovim riječima, u tijeku je i formiranje dva fonda, od kojih je jedan sa 500 milijuna KM za stabiliziranje situacije u društvu.


"To je sigurnost za MIO, kamate i podršku svim uredima koji bi se mogli suočiti da moraju podržati sve ljude koji eventualno ostanu bez posla. Tu će nam pomoći MMF, Svjetska banka, a najavio se i EBRD", precizirao je Novalić i dodao da se FBiH može zadužiti bez problema jer ima dobar status kod međunarodnih partnera.

Naveo je kako je drugi fond garantni, koji može osigurati oko 400 milijuna KM uz Razvojnu banku FBiH.

"Plus tu su i banke sa 100-200 milijuna, a to je već milijarda KM. I to sve u skladu s tržištem. Sredstva će biti dostupna onim kompanijama koje ne otpuštaju radnike", naglasio je Novalić.

Federalni premijer poručio je stanovništvu da ovaj entitet ima dovoljno resursa da prebrodi krizu i da postoje značajne robne rezerve.

Kopirati
Drag cursor here to close