Kupljeno 150.000 testova

Novalić najavio masovna testiranja

''Svaka općina u FBiH će dobiti testove, što će omogućiti da zdravstvene ustanove počnu s masovnijim testiranjem", kazao je Novalić na konferenciji za medije.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2020. u 19:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić danas je izjavio da je Vlada FBiH kupila još 150.000 testova na koronavirus, javlja Anadolija.

Istaknuo je da Vlada FBiH nastavlja sa jačanjem zdravstvenog sektora kako bi se što bolje suprostavili širenju koronavirusa.

"Danas je u sve dijelove FBiH počela dostava 20.000 testova na koronavirus. Dostava će biti obavljena veoma brzo, tako da će svi testovi biti na terenu vjerovatno već ove večeri. Svaka općina u FBiH će dobiti testove, što će omogućiti da zdravstvene ustanove počnu s masovnijim testiranjem", kazao je Novalić na konferenciji za medije.

Istakuo je i da je Vlada FBiH kupila još 150.000 testova koji će također uskoro biti dostavljeni, dodajući da je u tijeku i nabavka druge medicinske opreme.

"Vlada će brinuti o svakoj općini. Nitko neće biti zapostavljen ni zaboravljen", kazao je Novalić, te dodao da se finalizira i obiman program i set ekonomskih mjera, apelujući na građane FBiH da slijede mjere i upute medicinske struke i kriznih stožera.

U posljednja 24 sata testirano 147 novih uzoraka

''U posljednja 24 sata testirano je 147 novih uzoraka i potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom u BiH'', kazao je na press-konferenciji u Sarajevu član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Fedracije BiH Sanjin Musa. 

Musa ističe da je devet novih slučajeva potvrđeno  u Tuzlanskoj županiji, šest u Zapadnohercegovačkoj , tri u Kantonu Sarajevo, dva u Unsko - sanskoj i jedan u Hercegovačko-neretvanskoj.

''U Federaciji BiH do sada je testirano 737 osoba, a kod  95 je potvrđen koronavirus. Najviše slučajeva registrirano je u Hercegovačko - neretvanskoj županiji(33), u Zapadnohercegovačkoj registrovano je 17, Kantonu Sarajevo 13, Tuzlanskoj kantonu devet, Zeničko - dobojskoj  i Unsko - sanskoj županiji po osam, Bosanskopodrinjskoj pet, dok je u Posavskoj i Srednjobosanskoj županiji registriran po jedan slučaj. Potvrđeno je i pet smrtnih ishoda'', rekao je Musa.   

Dodaje da su nova grupiranja potvrđena u posljednja 24 sata na području Tuzlanske županije, gdje je potvrđen slučaj zaraze koronavirusom u zdravstvenoj ustanovi, a osim toga uvezena su dva nova slučaja u Tuzlanskoj županiji i Zapadno - hercegovačkoj, dok su novi slučajevi, koji nisu dio ranijih grupiranja, detektiratni u Unsko - Sanskoj županiji. 

Na osnovu dosadašnje analize, kod dva posto slučajeva riječ je o asimptomatskoj infekciji, blagi slučajevi su činili 81 posto, umjereno teški devet posto, a teška klinička slika zabilježena je kod osam posto pacijenata.  

Kopirati
Drag cursor here to close