Usta moja...

Novalić: Federalna vlada nadmašila svjetski standard

Kao rezultat svih ovih aktivnosti Vlade FBiH u sektoru mirovinskog i invalidskog osiguranja, navodi Novalić, vidljiv je potpuno stabilan MIO sustav…
Vijesti / Politika | 19. 09. 2018. u 11:12

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da je svjetski standard u mandatu svake vlade reforma jedne od tri velike oblasti, a da je aktualna Federalna vlada istovremeno krenula u tri velika reformska procesa.

''Vlada koju predvodim uspjela je završiti reformu radno-pravnog zakonodavstva, mirovinskog sustava, a otpočela je i treću reformu, koja se tiče zakona o doprinosima i porezima'', izjavio je Novalić.

Smatra kako je Vlada FBiH, uz mnogobrojne opstrukcije i složenu strukturu u Federaciji BiH i odnosima unutar koalicija u Parlamentu FBiH i Vladi, ipak ostvarila značajan rezultat.

''Dokaz tomu je podatak da je, zbog 'šume' kontradiktornih propisa iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, tijekom 2015. i dijelom 2016. godine, došlo do značajnog porasta broja umirovljenika zbog takozvanog povoljnijeg umirovljenja, što je 29. studenog 2016. godine rezultiralo akumuliranim gubitkom Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja u iznosu od gotovo 227 milijuna KM'', naveo je Novalić.

''Donošenjem ovog zakona, koji je reformski i usklađen s EU regulativama'', podsjeća Novalić, ''predviđeno je trezorsko poslovanje federalnog Zavoda MIO, čime se jamči stabilnost i sigurnost isplate mirovina bez kašnjenja''.

Foto: Bljesak.info / Mladen Ivanić, Fadil Novalić, Petar Ćorluka i Dragan Čović

''Među pozitivnim efektima novog zakona je povećanje mirovina osobama umirovljenim do 31. srpnja 1998. godine za deset posto, dok su korisnicima koji su umirovljeni do 31. prosinca 2007. godine mirovine povećane za pet posto, čime je ispravljena nepravda prema umirovljenicima nastala prethodnim zakonskim rješenjima'', podsjeća Novalić. 

Dodaje kako je ovim povećanjem obuhvaćeno gotovo 108.000 umirovljenika.

''Pored toga, povećali smo mirovine svim umirovljenicima, kojih je 412 tisuća u FBiH, za 3,5 posto u skladu s novim zakonom, pa smo još jednom povećali iznos najnižih mirovina za dodatnih 3,5 posto, a pri tome nismo dopustili rast najviših mirovina'', naglasio je Novalić.

Kao rezultat svih ovih aktivnosti Vlade FBiH u sektoru mirovinskog i invalidskog osiguranja, navodi Novalić, vidljiv je potpuno stabilan MIO sustav sa sigurnim i redovnim mirovinama, i njihovim stabilnim rastom, unatoč evidentnom porastu broja umirovljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close