O prosvjedima

Čampara: Manipuliraju braniteljima zbog ubiranja jeftinih političkih bodova

Novalić, Čampara i Bukvarević poručili da je sigurnosna situacija pod kontrolom.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2018. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te ministri Aljoša Čampara i Salko Bukvarević danas su na konferenciji za medije u Vladi Federacije BiH poručili, povodom prosvjeda branitelja, da je sigurnosna situacija u Federaciji BiH stavljena pod kontrolu i da su odblokirane vitalne prometnice, osim petlje Šićki Brod.

''Za ovu petlju postoje alternativni pravci, a pregovori su u tijeku'', potvrdio je ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara dodajući da je do sada sve riješeno bez incidenata iako su neki priželjkivali ili očekivali da će doći do sukoba između razvojačenih branitelja i policije.

Govoreći da je za Vladu FBiH položaj braniteljske populacije jedan od najvažnijih prioriteta, premijer Novalić rekao je da građani Federacije BiH na Dan neovisnosti zaslužuju da imaju mogućnost korištenja svih cestovnih pravaca.

Osvrnuo se na zahtjeve branitelja navodeći da je prvi zahtjev braniteljski registar dok se drugi odnosi na boračke organizacije i treći nadoknada za razvojačene branitelje.

''Dva zahtjeva su potpuno na krivoj adresi u ovom trenutku. Što se tiče davanja boračkim organizacijama od 18 milijuna KM, koliko se na to troši, 300.000 KM ide iz Federacije BiH, a mi smo to ukinuli prošle godine. Tako da taj zahtjev treba usmjeriti na općine i županije'', poručio je Novalić.

U pogledu braniteljskog registra kazao je da je urađen registar korisnika davanja sa svih nivoa, od Federacije BiH do županija i općina.

"Znači Federacija BiH je ubacila sve podatke, te smo otvorili softverski prozor da to urade općine i županije. Oni to rade ne sa pretjerano velikom voljom. Drugi registar ukupne braniteljske populacije se radi, pri čemu je jedino Tuzlanska županija uradio svoj  posao. Dakle, mi smo napravili portal, ali izvorno podaci su od općina i županija, te je jedino Tuzlanska županija registrirala prvih svojih 119.000 onih koji su prošli kroz evidencije", kazao je Novalić.

Skrenuo je pažnju da se brojka od 576.000 branitelja odnosi na sve branitelje navodeći da su neki proveli dan, mjesec ili četiri godine u ratu. Na taj način, dobili bi oko 200.000 branitelja koji su prosječno vodili rat, tako da, kako ističe Novalić, 576.000 registriranih branitelja nije mjerilo stvarnog broja braniteljske populacije.  

''Prava branitelja se ne stječu samo u Federaciji BiH. Svojom ekonomskom politikom mi smo županijama u posljednje dvije i pol godine donijeli čak 261 milijun KM više u zdravstvu. Županije bi, recimo, koje su nadležni za zdravstvo mogli riješiti problem liječenja branitelja'', konstatirao je Novalić.

Ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao je da su zahvaljujući koordiniranom akcijom nadležnih policijskih tijela odblokirane vitalne prometnice, na kojima su jučer prosvjedovali razvojačeni branitelji.

''Prema operativnim saznanjima kojima raspolažu naše policijske i druge agencije jasno upućuju na zaključak da je blokada osmišljena i izvedena upravo s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH. Također, primjećeno je da su pojedinci pokušali manipulirati časnom braniteljskom populacijom radi ubiranja jeftinih političkih bodova u izbornoj godini'', kazao je Čampara.

Smatra indikativnim da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH, Sarajeva, Tuzle i Zenice. Dodaje da je bila najavljena i blokada graničnog prijelaza Bijača i Gorica, ali su, kako kaže, demobilizirani borci pripadnici HVO-a odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori prosvjeda.

Ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević poručio je da su u prostorijama Ministarstva uspostavljeni trajni pregovori sa braniteljskim organizacijama.

''Proteklih dana i danas razgovaramo sa predstavnicima boračkih udruženja i braniteljima, ali ne sa onim koji i dalje prosvjeduju na petlji Šićki Brod u Tuzli. Njih smo, kao i one borce u Alipašinoj ulici pozivali da svoje zahtjeve kažu u Ministarstvu, kao što čine i drugi predstavnici braniteljskih udruženja, međutim oni su to odbili. I dalje im poziv stoji otvoren'', kazao je Bukvarević.

Ovom prilikom ukazao je da je usuglašeno da se hitno u parlamentarnu proceduru uputi Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, kojim je predviđeno 15 prava za pripadnike Oružanih snaga, koji su u kategoriji razvojačenih branitelja.

''Vjerujem da će sve političke partije dati podršku ovom zakonu'', rekao je Bukvarević dodajući da je trajna obaveza briga za borce zahvaljujući kojima je postignuta prije 26 godina neovisnost BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close