Zastupnički dom PSBiH

Novaković Bursać: Što se nas tiče, procedura kompletiranja VMBiH je završena

Na novinarsku konstataciju da je SDA koalicijski partner SNSD-a, odgovorila je da nisu oni njihovi koalicijski partneri, nego da su oni njihovi partneri u formiranju zajedničkih organa.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2020. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Snježana Novaković Bursać

Predsjedavajuća Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać je u stanci zasjedanja izjavila novinarima da je, što se njih tiče, procedura kompletiranja novog saziva Vijeća ministara BiH završena.

''Što se tiče imenovanja, što se tiče potvrđivanja, SNSD nije meta za takvo pitanje. Vi znate tko opstruira politički dogovor i tko opstruira, u principu, svih ovih mjeseci uspostavljanje funkcionalnosti svih institucija'', kazala je Novaković Bursać, dodajući da misli na Stranku demokratske akcije.

Na novinarsku konstataciju da je SDA koalicijski partner SNSD-a, odgovorila je da nisu oni njihovi koalicijski partneri, nego da su oni njihovi partneri u formiranju zajedničkih organa.

''Pojavili se jesu određeni zahtjevi iz te stranke koji se tiču entitetskih nivoa. Mi smo spremni da razgovaramo o entitetskim nivoima na tom nivou. Za nas je priča, što se tiče konstituiranja zajedničkih organa, načelno i dogovorno završena. Implementacija nije u dijelu formiranja Vijeća ministara BiH, ali nije ni u dijelu mnogih drugih imenovanja, tako da se proces nastavlja'', navela je Novaković Bursać.

Na novinarsko pitanje u vezi s ANP-om, kazala je da „ANP ne postoji“.

''Mislim da su najglasniji u ovoj priči predstavnici PDP-a i SDS-a. Mislim da su ovo prehisterične reakcije uvjetovane, prije svega, razočarenjem jer se slanjem Programa reformi, koji se jeste dogodio, u suštini ništa spektakularno nije dogodilo na putu i suradnji BiH s NATO paktom, a oni su činjenično izašli iz Vijeća ministara BiH'', kazala je Novaković Bursać.

Mislimo, dodala je ona, da su oni bili spremni „i sve aktivnosti koje su se događale prošle godine, išle su u pravcu toga da oni zadrže status i svoje pozicije u zajedničkim organima, prije svega u Vijeću ministara BiH“.

''To se nije dogodilo i ova reakcija je odraz puste želje za ovim pozicijama'', smatra Novaković Bursać.

Upitana je li MAP aktiviran ili nije, odgovorila je „naravno da nije“, te da je u statusu kakav je bio i prošle i pretprošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close