Zaduženje

Novac od MMF-a: Srpskoj 38 posto, županije čekaju dogovor

Dodik je rekao da je lider inzistirao da Republika Srpska dobije 30 posto.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2020. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postigli smo solidan dogovor. Pomogli smo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i vladama'', kazao je u subotu u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon što je održan sastanak sa predstavnicima MMF-a i Europske unije.

Izetbegović je otkrio u kojem postotku će se dijeliti novac od MMF-a bh. entitetima, javlja N1.

"Postoci su 62 posto za FBiH, dakle kredit koji će vratiti, i 38 posto RS-u. Odvojit ćemo po pola postotka za Brčko. Unutar Federacije nastavit ćemo dogovor jer županije nose veliki dio u borbi sa virusom. Dakle, dogovorit ćemo te postotke u sljedećim danima", otkrio je lider SDA.

Izetbegović je kazao kako su se na današnjem sastanku dogovorili i da se podrži formiranje jednog koordinacionog tijela "koje će na dnevnoj bazi se baviti osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama".

"Ovo tijelo će sačinjavati, prije svega, predsjedavajući Vijeća ministara i dva entitetska premijera. Uz njih će biti potrebni ministri, poput ministra vanjskih poslova, sigurnosti itd.", rekao je na kraju Bakir Izetebgović.

Dodik je rekao da je lider inzistirao da Republika Srpska dobije 30 posto, javlja RTRS.

Dodik je rekao da će sredstva koja dobije Srpska biti dio garantnog fonda za oporavak malih i srednjih poduzeća poslije epidemije virusa korona.

''Pozivam poslodavce da ne otpuštaju radnike, oni koji otpuštaju radnike neće moći da računaju na našu podršku'', rekao je Dodik.

Video: Postignut dogovor

''Fiskalno vijeće vjerojatno je već završilo svoj posao, time je stvar završena, predstavnik MMF-a je ovdje i njemu će se to uručiti. Mi smo faktički završili ovaj posao dok smo bili ovdje'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na sastanku je dogovoreno da se podrži formiranje koordinacionog tijela koje će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, a čijem će sastavu biti predsjedavajući Vijeća ministara i dva entitetska premijera te uz njih ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Čović je za formiranje koordinacijskog tijela za osmišljavanje mjera i reakcija kazao da to tijelo ne treba biti brojno.

''Imamo vlade, Vijeće ministara, oni koji trebaju raditi svoj posao. Kako se radi isključivo o socijalno-ekonomskom sređivanju stanja moraju biti ministri financija i oni ljudi koji se bave financijama i ekonomijom jer je to ključni zadatak ovog tijela'', rekao je Čović.

Video: Posao završen

Zahvalio je šefu Delegacije Europske unije u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru i veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericu Nelsonu, koji su okupili lidere tri stranke.

Čović smatra da bi se predstavnici stranaka, da nije bilo domaćina, teško dogovorili u vezi sa aranžmanom.

Podsjećamo, u Sarajevu je uspješno završen sastanak, koji je danas održan između lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a, na kojem je dogovorena pomoć od 330 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close