Ajmo!

Nova runda pregovora o Mostaru

''Ne postoji ni jedna stavka koju bilo tko može osporiti ili spočitati. Stavili smo i minimalne kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda'', smatra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2020. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak će se naći usaglašeni prijedlog izmjena Izbornog zakona koji implementira presudu Ustavnog suda za Mostar, što je dio dogovora SDA i HDZ-a.

Zakon će se razmatrati po hitnoj proceduri, odnosno, sustavu ‘uzmi ili ostavi’, bez mogućnosti ulaganja amandmana. No, bit će zanimljivo vidjeti kako će se odvijati glasanje s obzirom na to da je SNSD izrazio nezadovoljstvo postignutim dogovorom.

''Ne postoji ni jedna stavka koju bilo tko može osporiti ili spočitati. Stavili smo i minimalne kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda'', smatra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ipak se čini da o onom što su SDA i HDZ BiH dogovorili postoje određena nezadovoljstva, posebno SNSD-a i srpskih predstavnika iz Mostara, koji žele i traže da srpski predstavnici u tom gradu budu ravnopravno zastupljeni poput ostalih konstitutivnih naroda. Za eventualnu podršku izmjenama izbornog zakona i dogovoru za Mostar u državnim parlamentu zahtijevat će da se uvaži popis iz 1991. godine.

Video: Prijedlog izmjena Izbornog zakona u ponedjeljak

U utorak će na sastanku Milorad Dodik sa svojim političkim partnerima, SDA i HDZ-om BIH, o ovoj temi detaljno razgovarati.

''Ravnopravno sudjelovanje u odlučivanju predstavnika srpskog naroda vezano za raspolaganje sredstvima i svim izvršnim ovlaštenjima koje imaju gradonačelnik i predsjednik vijeća da se nađe i za predstavnike srpskog naroda adekvatan pristup kako bi mogli kao konstitutitvan narod da na pravi način o tome odlučuje'', rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik nije našao najsretniji način da se založi za osiguravanje insistucionalog djelovanja mostarskih Srba, poručuju politički analitičari iz Mostara, tvrdeći da se ovijm otvara manevarski prostor da Dodik bude prozvan zbog činjenice da je u većini slučajeva žestoko odbacivao primjenu popisa iz 1991. godine u nekim drugim situacijama, a sada odjednom kada je riječ o Mostaru insistira i poziva na uvažavanju ovog kriterija. Ističu i da vezivanja za popis iz 1991. mogu stvoriti dodatna opterećenja te da postoje drugi mehanizami za legitimno predstavljanje.

''Preporuku koju bih uputio SNSD-u i srpskim predstavnicima da pokušaju da probleme Srba riješe na način koji bi bio primjenjiv pri zaštiti legitimnog zastupanja i Bošnjaka i Hrvata tamo gdje ono trenutno do rata na ovamo nije na odgovarajući način osigurano”, ističe Milan Sitarski iz Instituta za društveno – politička istraživanja Mostar.

Omjer snaga oko podrške dogovoru SDA i HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na održavanje izbora u Mostaru, pokazat će se u utorak na sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta. SDP je najavio da će isti dan uputiti i svoj prijedlog Izbornog zakona. Inače, iz ove stranke tvrde da je ono što su dogovorili SDA i HDZ BiH uvod u etničku podjelu bh. društva te da je na sceni veliki pritisak i borba da ovaj zakon koji je predložen bude i usvojen.

''Ovaj sad koji je predložen i kojim se definitivno stavlja pečat na dvoetničku podjelu Mostara je poraz BiH jer podijeljen Mostar je podijeljena država. Ja mislim da je to krupan korak ka crnom scenariju i žao mi je što je SDA pristala na jedan takav scenarij'', tvrdi Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u ZD PSBiH.

Nitko ne zna kakav će rezultat donijeti novi izborni model i nova pravila i hoće li to stvarno biti kako se govorilo povijesni sporazum ili prst u oko građanima Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close